Акценти
Начало / Здравеопазване / Училище за деца с атопичен дерматит се проведе в Плевен

Училище за деца с атопичен дерматит се проведе в Плевен

училище по атопичен дерматит

Пето поредно Училище за деца болни от Атопичен дерматит се проведе в Плевен по инициатива на Клиника по кожни и венерически заболявания към Университетската болница. Училището беше открито от началника на клиниката проф. Димитър Господинов.

Атопичният дерматит /АД/ представлява хронична екземна болест, която се проявява с пристъпи на силен сърбеж и възпаление на кожата, редуващи се с периоди на ремисия, разказа доц. д-р Ивелина Йорданова от клиниката.  Вероятно първият описан в историческата литература болен от АД е  Октавиан Август (63 пр.хр.- 14 сл.хр).  Кожата на пациентите е много суха и с повишена пропускливост за различни алергени.  Атопичният дерматит е най-често срещаната дерматоза в детската възраст в целия свят, засяга всички раси, като са засегнати между 15 – 30 % от децата. При възрастните АД пациенти  болестността се изчислява средно на 10 %.  Причини за повишаване на болестността и заболеваемостта от АД са генетичната предразположеност, географски фактори и фактори на околната среда, сред които изключително влияние има урбанизацията и индустриализацията. Все по-често използване на антибиотици в ежедневната лекарска практика също е сред причините за увеличаване на случаите на АД.

Важна роля в терапията имат фототерапията, високопланинското климатолечение,  прилагането на подходяща диета,  прием на хранителни добавки – масло от вечерна иглика и бораго официналис, пробиотици. Затова по инициатива на Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ „Д-р Г. Странски” Плевен, два пъти годишно в Плевен, и вече за трета поредна година, се организират Училища за родители и деца болни от атопичен дерматит. Целта на тези благотворителни образователни програми е да бъдат обучени болните и техните близки как да провеждат правилна базисна терапия. При болни с АД е необходимо най-малко 2 пъти дневно приложение на подходяща форма емолиент,  притежаващ качествата да омекотявава и хидратира кожата, като по този начин компенсира генетично обусловената липса на редица други важни съставки със защитни качества.

Поредното 5-то издание на Училището за АД, организирано и със съдействието на Фондация „Атопичен дерматит” за първи път бе в по-различен формат.  Целта на това училище бе да обучи деца  между 5-10 годишна възраст с АД, чрез подходящи за възрастта им ролеви игри, в  ежедневната емолиентна грижа за тяхната кожа,  както и  да акцентуира вниманието на техните родители  върху конкретните детайли от тази грижа – хигиена, хидратация, начини за борба със сърбежа.  В забавна и приятна обстановка в хотел „Сити” Плевен бе  обучена група от 7 деца  от региона на Плевен, Ловеч и Троян. Те получиха сертификати за  проведено успешно обучение. Присъстваха близките и семействата на болните деца, лекари педиатри и дерматолози от Плевен, специализанти и студенти по медицина. Символизирайки нуждата от постоянна емолиентна грижа за кожата на децата с АД, както и тяхната крехка възраст, пред Стационара на Клиниката по кожни и венерически заболявания във Втора клинична база на  УМБАЛ „Д-р Г. Странски” Плевен бе засадена цветна алея с 200 пролетни цветя.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...