Акценти
Начало / Общество / Национално поклонение на остров Пресин организират на 30 май

Национално поклонение на остров Пресин организират на 30 май

пауло кортези

Национално поклонение на репресираните от тоталитарния режим ще се проведе на 30 май на остров Персин. Такова поклонение се прави вече 25 години, като първото е било през 1991 г. Сега поклонението ще премине под мотото „Белене – мост между поколенията”. Идеята на това мото е, че започнатото от бившите концлагерписти, трябва да бъде продължено от гражданското общество, каза днес на пресконференция в Плевен  отец Паоло Кортези – католически свещеник и ректор на светилището на бл. Евгений Босилков в Белен.

Поклонението ще започне в 9 часа пред католическия храм в Белене, където ще бъде разположена изложба, посветена на мъчениците на 20 век, отворен за посещение ще е и музят на мъченика Евгени Босилков.

 Самото поклонение ще започне в 12 часа на остров Персин, Втори обект на лагер „Белене”. За първи път тази година деца и ученици от Белен ще представят спектакъл „Мост между поколенията”, изграден върху спомени на бивши лагерници. Върху сградите от Втори обект и в една от тях ще бъде подредена фото изложба, разказваща историята на лагера и показваща лицата на бивши лагеристи.

За събитието покана е изпратена към президента на България Росен Плевнелиев, каза отец Кортези. Покана е отправена и към Ловчанския и Великотърновския митрополит да отслужат панихида в памет на невинните жертви на тоталитарния режим.

На 30 май ще бъде представен и проектът за изграждане на парк – мемориал на остров Персин по идея на учредения преди две години  Граждански комитет, каза отец Кортези. Над 400 са вече членовете в него, като освен българи, в него членуват и около стотина чужденци от Италия, Испания, Холандия, Франция.  Очаква се до мемориалът да бъде готов до есента на следващата година. „Така ще се запази мястото, което е осветено от кръвта и сълзите на загиналите там. А децата  ще учат историята през очите на пострадалите”, допълни още Паоло Кортези.

Той съобщи и друга новина – за създаване на Музей на мъчениците на 20 век в град Белене, съхраняващ паметта на жертвите на тоталитарните режими не само в България, но и в други страни по света, обясни отец Кортези.

Днес той обяви, че от 1 юни тази година ще е улеснено  посещението на остров Персин.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...