Акценти
Начало / Икономика / Училище в Кнежа въвежда енергоспестяващи мерки с пари от фонд „Козлодуй”

Училище в Кнежа въвежда енергоспестяващи мерки с пари от фонд „Козлодуй”

Енергоспестяващи мерки ще бъдат извършени това лято на сградата на СОУ „Неофит Рилски” в Кнежа, дейностите са на стойност 140 000 евро, съобщават от общинския пресцентър. Финансирането е от Международен фонд „Козлодуй”, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Дейностите ще се извършат в изпълнение на проект и подписано споразумение между Община Кнежа и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по Мярка 3 – Високоприоритетна проектна линия за енергийна ефективност за общински сгради на Международен фонд „Козлодуй”. Целта е да се подобри рентабилността, ефективността и да се постигне оптимална икономия на енергия на общинската образователна инфраструктура.

Основните енергоспестяващи мерки, които ще се реализират чрез проекта, са топлоизолиране чрез саниране на стени, саниране на покриви и подпокривни пространства и подмяна и модернизация на отоплителната система. За да се постигнат поставените цели, ремонтните работи ще бъдат завършени преди началото на следващата учебна година. Прилагането на енергоефективните мерки в училището пък ще доведе до драстично понижаване на разходите за отопление и ще покаже на практика възможността за по-рационално използване на енергията за постигане на положителни резултати по енергийна ефективност. От друга страна, ще бъде удължен животът на сградата, ще се повиши безопасността на учениците и ще се подобрят общите условия на труд и обучение.

Пряко облагодетелствани от реализацията на проекта ще бъдат около 400 ученика и 50 човека педагогически и непедагогически персонал в училището, както и всички бъдещи ученици, избрали да учат в СОУ „Неофит Рилски”.

Международен фонд „Козлодуй” се финансира от Европейския съюз и от страните- донори – Австрия, Белгия, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Великобритания и Швейцария.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...