Начало / Култура / Ремонтът на читалище „Съгласие 1869” приключва до края на месеца

Ремонтът на читалище „Съгласие 1869” приключва до края на месеца

„Плановете ни са максимум до края на месец юли ремонтът на покрива и вътре в сградата на читалище „Съгласие 1869” да приключи”, това съобщи секретарят на плевенското читалище Маргарита Лазарова. Всички дейности се финансират от собствения бюджет на културната институция, а с труда си се включва целият екип.

Маргарита Лазарова обясни, че ремонтът е започнал малко след приключването на годишните спектакли на школите, след което е обсъдено какви обновявания може да си позволи читалището и какво е неотложно да се направи.

Като първи и най-голям проблем се оказва отново състоянието на покрива, който е много сложна конструкция от кула, плосък покрив и част, покрита с цигли. „По принцип всяко лято ремонтираме покрива и непрекъснато възникват проблеми с него, нуждае се от основен ремонт. Сега се наложи северният скат да бъде покрит наново, защото носещата конструкция отдолу е изцяло поддала и ние се учудваме как изобщо е стоял в такъв цялостен вид. Така че започнахме от покрива, от коминните тела, които имат нужда от възстановяване и от водосточните оттоци под плоската част на покрива, която се наводнява при всеки дъжд”, обясни Лазарова. Сега се изчаква да престанат дъждовете и повърхностите да изсъхнат. Това, което предстои да се направим, е да се вкара част от оттока на плоската част на покрива във водосточните тръби, които са вътре в залата на салона и преминават през сградата, защото такава е конструкцията на водосбора. „Това ще го правим с помощта на външни консултанти, наши сили и възможностите, с които разполагаме. Всяка стотинка се вкарва там, където трябва”, подчерта секретарят на читалище „Съгласие 1869”.

След като пък разположената в сградата на читалището книжарница освободи заемания от детска литература втори етаж, залата е боядисана, направена е лека преграда към стълбището, за да се изолира книжарницата, отворена е и втората врата към балкона на салона. Така е обособена една светла, уютна и приятна зала. „Все още не сме измислили как ще бъде кръстена, но може да се ползва за различни цели – да се аранжират творби на художници, да се прави представяне на книги, срещи с автори и т.н. Надяваме се, че и със столовете, които си позволихме да купим на промоция, ще може да се направи нещо наистина хубаво”, разказа за плановете Маргарита Лазарова.

С това обаче огромният обем от дейности съвсем не приключва. Сменени са дограмите и вратите почти в цялата сграда, боядисано е, в библиотеката е изциклен и паркетът, сложени са и допълнителни отоплителни тела – и всичко това с усилията на служителите в читалището. Преработва се и електрическата инсталация, която се нуждае от основен ремонт, защото проблемите са наслагвани с годините и крият редица рискове.

Сериозни дейности и подкрепа са наложителни и за сутерена, където репетират децата и ансамбъла за фолклорни танци на Михаил Денев. Лазарова обясни, че много сериозен проблем е канализацията на сградата на читалището и връзката й с градската система. „Когато атмосферното налягане навън се промени, „ароматът” вътре в сградата е невероятен, каквото и да правим. Всяка есен долу ремонтираме частично, боядисваме. Проблемът е, че има високи подпочвени води и водата се просмуква. А и тоалетните са наблизо. Там нещата изискват наистина сериозна сума, която обаче не е по силите ни”, уточни Маргарита Лазарова.

Що се отнася до евентуален ремонт на салона, то за това ще са необходими също много средства. Само за пример – 500 са столовете за зрителите, а един хубав стол за зала е от порядъка на 50 лв., и това са пари само за столовете. Ремонтът там е много труден, защото и височината на залата е огромна. „Миналото лято се опитахме да направим тавана, но се оказа, че не можем да съберем пари само за скелето, което трябва да се построи, за да работят майсторите. Не е по нашите сили да ремонтираме залата, тя има особени изисквания, много специфични, и трябва да викаме строители и бригади, които са специализирани”, каза още секретарят на читалището. Тя допълни, че салонът не е ремонтиран от 50 години. Преди 3 години екипът на читалището обаче успява, отново със собствени средства и сили, да смени тапицерията на всички столове за 5 хил. лв. така стол по стол всичко е шлайфано, лакирано, отремонтирано и възстановено.

На въпрос не може ли да се кандидатства за финансиране по някоя програма, Маргарита Лазарова припомни, че има готов и одобрен проект за 3.5 млн. лв. по ОП „Регионално развитие”. Той обаче стои, заедно с други проекти, в групата на чакащи финансиране от програмата. И всичко това при условие, че има неусвоени пари по тази програма.

„Когато дойде публиката, тя трябва да се чувства добре – да й е приятно. Затова поддържането е изключително важно и при нас това е ежедневие”, подчерта секретарят на читалище „Съгласие 1869”.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...