Начало / Култура / С пет концерта ще се представят в курорт „Албена” ученици от Музикалното

С пет концерта ще се представят в курорт „Албена” ученици от Музикалното

За първи път ученици от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен ще се включат в лятната културна програма на курортен комплекс „Албена”.  Група от 23 музиканти и певци ще изнесат пет концерта от 13 до 18 юли. В програмата са включени перкусионен ансамбъл „Акцент”, народен квартет „Елика” и танцов състав от специалността български народни танци към НУИ „Панайот Пипков”.

Постарали сме се да подготвим разнообразна програма, с която да покажем многообразието на българската народна и професионална музика, както и да представим популярни пиеси от чужди композитори, които ще са интересни за чуждите туристи, обясни Августина Серафимова, преподавател в Музикалното училище.

Народните певици от квартет „Елика” ще се представят с песни от фолклорните области в Северозападна и Централна България, Добруджа, Тракия и Шоплука. Квартетъ съществува от две години, но вече има завоювани много призови места от национални конкурси и участия в престижни чествания, като последното е в Дом „Витгенщайн” във Виена по повод 24 май. Ръководител на певиците е Елка Недялкова, която получава голяма подкрепа от Борислав Иванов.

С три различни програми ще се представят танцьорите, които до последно репетират под ръководството на Танушка Арабаджиева и Илиан Илиев. Те също са включили танци от различни фолклорни области, с които със сигурност ще завладеят не само чуждестранната публика.

В програмата на перкусионен ансамбъл „Акцент” преобладават аранжименти на българска народна музика, а също и пиеси от български композитори, повечето подготвени от Августина Серафимова. А ръководителят на ансамбъла Симеон Серафимов работи за перфектния звук на ансамбъла. Преди броени дни „Акцент” се завърна от много успешно участие в Европейския фестивал за перкусионисти, който се проведе в Ница. Там талантливите млади музиканти очароваха с изпълненията си публиката, което несъмнено ще успеят да направят и в „Албена”.

Трите формации ще изнесат пет съвместни над едночасови концерти. Надяваме се да покажем най-доброто и красиво лице на страната ни, обобщи Августина Серафимова.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...