Акценти
Начало / Образование / Ученици от гимназията по транспорт трупат опит в Германия

Ученици от гимназията по транспорт трупат опит в Германия

20 ученици от 10 и 11 клас на ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров” Плевен трупат езиков и практически опит в Германия по проект „Eвропейски предписания за сигурност и екологични стандарти при моторните превозни средства: диагностика и обслужване”. Учениците са от специалностите Автотранспортна техника, Електрообзавеждане на транспортна техника и Експлоатация на автомобилния транспорт, приемащ партньор е EUROPA-HAUS, Лайпциг.

Целта на практиката е придобиване на практически опит в друга европейска страна чрез обучение на място в страна-производител на автомобили, които се продават, обслужват и ремонтират в България, както и запознаване на място с технологията и управление на транспорта и европейските предписания за сигурност и екологичните стандарти. Освен това, работен език през време на учебната практика ще бъде немски език, така че плевенските деца ще имат възможност да го упражнят в реална среда. Предвидени са посещения на исторически, природни и културни забележителности в Лайпциг, Берлин и Дрезден.

По време на практиката, учениците се обучават в мрежа от сервизни центрове на “Фолксваген”, в автокъща за употребявани автомобили и работилница, Пътна помощ за транспортиране и ремонт на нови и стари автомобили в Лайпциг, както и в специализирано училище за автомобилна техника „Карл Хайне“, завод на БМВ в Лайпциг. Така плевенските младежи ще имат възможност да се запознаят със структурата и работата в немските компании, с работната среда, логистика, работа с клиенти, ще усъвършенстват и обогатят своя професионален опит чрез участие в реален работен цикъл, ще придобият също така опит и професионални компетенции за намаляване вредното влияние на автомобилите върху околната среда.

Практиката на учениците от ПГ по транспорт в Германия ще продължи до 13 юли. Предвиден е мониторинг, който ще се осъществи от инж. Наско Найденов – директор на гимназията и инж. Юлияна Ненова – контактно лице по проекта. Придружаващите лица – инж. Георги Динчев и инж. Катя Ралчева, които  са не само педагози, но и специалисти в направление „Транспорт и енергетика“, ще спомагат мониторинга на мобилността и в края на практиката те ще представят оценка за професионалното развитие и напредък на всеки един участник в обмена. Личният напредък на учениците ще бъде удостоверен със сертификати за придобити езикови и професионални умения  Europass – гарант за  по-голяма пригодност на пазара на труда и успешна бъдеща  реализация в интеркултурна многоезична среда.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...