Акценти
Начало / Култура / КДК връчи годишните си награди за постижения в областта на културата

КДК връчи годишните си награди за постижения в областта на културата

Годишните си награди за постижения в областта на културата „КДК АРТ” за поредна година връчи Клубът на дейците на културата в Плевен. Отличията бяха в четири категории, а жури в състав Георги Стойков, Димо Дешев, Асен Антонов, Красимир Рангелов и председател Ваньо Найденов определи носителите на наградите.

Критериите за номинация за годишните награди „КДК АРТ” са издадена книга през годината, самостоятелни изложби, участие в големи концерти, а за меценат – активна подкрепа на плевенските творци и на развитието на културата в града. Церемонията се проведе в салона на Клуба на дейците на културата – мястото, в което са се изявявали такива велики творци като проф. Христо Бръмбаров, Гена Димитрова, Асен Селимски, Емил Димитров, рецитали са изнасяли Станка Пенчева и Любомир Левчев, звучал е Шекспир в изпълнение на Владимир Трендафилов.

Работата на Дианка Тодорова беше отличена тази година в категория изобразително изкуство. Там заедно с Тодорова бяха номинирани Валентин Асенов и Юри Буков.

В категория литература номинирани бяха Христина Комаревска, Татяна Любенова и Илко Иларионов. Отличието бе връчено на Иларионов за поетичната му книга „Стихотворения”.

В категория театър статуетката взе Димо Дешев, който беше номиниран заедно със Сергей Константинов и Зоя Минева.

Призът „КДК АРТ” в категория музика спечели художественият ръководител на детски хор „Звъника” Ваня Делийска, в раздела заедно с нея бяха номинирани Чавдар Вълков и Виолета Боянова.

Със специалния приз за меценатство, който се връчва за трети път,  тази година беше удостоен Януш Донев, който заяви на церемонията, че не е направил нещо, за което да получава награда и че се надява добрината отново да се върне у хората.

Организатор на проявата е КДК Плевен със съдействието на Община Плевен. Председателят на Клуба на дейците на културата Никола Попов припомни, годишните награди се връчват от 1997 год., с кратки прекъсвания през годините.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...