Начало / Общество / Напредва работата за полагане на канализационна и водопроводна мрежа в Кнежа

Напредва работата за полагане на канализационна и водопроводна мрежа в Кнежа

В Кнежа напредват строителните работи по проекта „Доизграждане, реконструкция и рехабилитация на водопроводна и канализационна мрежа – I етап и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/”, съобщават от общината. Първата копка беше направена на 21 март тази година, а на 2 април беше подписан протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия.

Поставено е началото на изкопните  работи по довеждащия колектор до пречиствателната станция, където са положени 620 метра канализационни тръби, изградена е преливна шахта между главния колектор и довеждащия. За главния колектор по ул. “Хр. Смирненски” до момента са доставени и монтирани 1174 метра канализационни тръби и са изградени 20 сградни отклонения. От местната администрация отчитат, че за канализацията по ул. “Хаджи Димитър” са положени 170 метра канализационни тръби и са изградени 18 сградни отклонения. Доставени и монтирани са 72 метра канализационни тръби за главния колектор, а по ул. “Огнян Михайлов” вече са положени 286 метра тръби за канализационната мрежа.

Успоредно с това вървят и изкопните дейности по водоснабдяването. Строителните работи продължават и се извършват съгласно одобрената работна програма на изпълнителя, допълват от Община Кнежа.

От там уточняват и че вече е преведен аванс в размер на 15% на фирмата изпълнител на строителните работи по ВиК, на изпълнителя на инженеринга на пречиствателната станция. Платени са авансово по 15% за независим строителен надзор за ВиК и за инженеринга.

Ще припомним, че договорът за изпълнение на проекта беше подписан на 30 май 2012 год. от кмета на Община Кнежа Симеон Шарабански и тогавашния министър на околната среда Нона Караджова. Проектът се реализира по ОП „Околна среда” и е на стойност 31 млн. лева. По него ще се подменят 11 км водопровод и 37 км канализация. Ще се изгради пречиствателна станция за отпадъчни води, която да обхване 10 500 еквивалентни жители. С еврофинансирането Кнежа ще подобри качеството на питейната вода и ще реши проблема със загубите във ВиК мрежата, които към момента са 75 %. Към края на тази година се очаква те да  намалеят до 43 %. В момента процентът на населението, свързано към канализационната мрежа, е едва 18% като се предвижда с помощта на проекта да нарасне на 76%.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...