Акценти
Начало / Образование / Ученици-доброволци изучаваха екосистемите на Троянския балкан

Ученици-доброволци изучаваха екосистемите на Троянския балкан

16 младежи от Община Долна Митрополия участваха в обучителен тренинг на Беклемето, който е част от проект „Дунавци“ на сдружение „Еко Байкал”. Обучението даде възможност на учениците-доброволци да придобият  основни знания за доброволческата работа,  да научат специфичните особености, правата и  отговорностите  на доброволеца. По време на поход, водени от ръководителя на проекта д-р Иван Райчев, те имаха възможност да се запознаят  с екосистемите на Троянския балкан. В интерактивен тренинг младежите се учиха на екипна работа, придобиваха умения за комуникация и овладяване на конфликти, научиха се на самооценка и бяха  мотивирани за доброволчество, разказа Албена Трифонова, председател на сдружение „Еко Байкал”.  Момчетата и момичетата участваха в забавни  ролеви игри, решаване на казуси, слушаха беседи и презентации.

В края на обучението учениците разработиха планове за доброволчески екологични акции и решиха как ще приобщят своите приятели, родители, съседи и съученици към каузата на сдружение  „Еко Байкал“.

От Албена Трифоновова научихме, че младежите организират акции за почистването на дунавското крайбрежие до село Байкал. Идеята е всеки с личен пример да привлича и мотивира нови съмишленици и да популяризира доброволчеството, подчерта Трифонова.

Проект „Дунавци“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“ по Национална програма за младежта (2011-215). С този проект сдружение Еко Байкал си е поставило като основна цел да популяризира ценностите на доброволчеството за опазване на екологичната среда в региона сред младежи от 16 до 29 години.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...