Акценти
Начало / Общество / Започна подаването на документи за социален асистент и домашен помощник

Започна подаването на документи за социален асистент и домашен помощник

До 30 април възрастни и деца с увреждания, както и кандидати да работят като социален асистент или домашен помощник могат да подават документи за включване в схема „Помощ в дома”. Услугите се предоставят от Община Плевен чрез Общински домашен социален патронаж по проект „Подкрепа за равни възможности”, уточни кметът проф. Димитър Стойков.

Документите на кандидатите за ползване на социални услуги както и на кандидатите за двата вида длъжности се подават в Центъра за административно обслужване на гражданите на Община Плевен на адрес: Плевен, пл. „Възраждане” №4. Центърът работи от понеделник до петък от 8,30 до 12,30 часа и от 13,00 до 17,00 часа.

Целта на проекта е да се осигурят по-добри въможности за социално включване, пълноценно участие и независим живот на хора с увреждания като им се предоставят грижи в домашна среда. Това включва дейности като почистване на жилището,пазаруване и приготвяне на храна, помощ при плащане на сметки за консумативи, измерване на кръвно налягане, четене на ежедневници и литература , придружаване при разходка и др.

В проекта ще бъдат включени 116 възрастни и деца с увреждания от градовете Плевен и Славяново и селата Коиловци и Бохот. За тях ще се грижат 46 социални асистенти, 36 от които ще са на 4-часов работен ден и 10 – на 8-часов работен ден. Останалите 20 места са за домашни помощници на 8-часов работен ден. След първоначален преглед на подадените документи, одобрените ще преминат въвеждащо обучение, а в края му ще попълнят тест и ще преминат и през интервю.

За ползване на услугите „Социален асистент” и „Домашен помощник”, потребителите заплащат месечна такса. Тези от тях, които нямат лични доходи, в това число и децата, не заплащат такси. Предоставянето на социалните услуги започва на 1 юли тази година и ще продължи до 30 юни 2014 год.

Повече информация може да намерите на интернет страницата на Община Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...