Акценти
Начало / Икономика / Учат малки и средни предприятия на външнотърговски умения

Учат малки и средни предприятия на външнотърговски умения

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира през октомври серия въвеждащи обучения и информационни семинари за повишаване на експортния потенциал на българските малки и средни предприятия, съобщават от агенцията. Инициативите ще се проведат в градовете Варна, Бургас, Плевен, Русея Монтана, Търговище, Шумен, Враца, Ловеч, Стара Загора, Силистра, Добрич, Ямбол.

Въвеждащите обучения на тема “Готова ли е вашата фирма да осъществява износ?” са насочени към фирми, които нямат експортен опит. Целта е малките и средните предприятия да придобият външнотърговски умения и да изградят капацитет за извършване на собствена външнотърговска дейност за излизане на европейския и други пазари. Представителите на българските малки и средни предприятия ще получат подробна информация за оценка на експортния потенциал на фирмата, особености и специфични рискове на външните пазари, идентифициране на целеви продукти и пазари, технология на външнотърговската сделка и др.

По време на информационните семинари на тема “Политики за насърчаване на износа. Възможности за финансиране” ще бъдат обсъдени инструментите за насърчаване на експорта, предлагани от държавни и частни институции. На участниците ще бъдат представени предстоящите инициативи, организирани от агенцията за насърчаване в подкрепа развитието на износа сред българските компании.

Експерти от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще коментират търговските договорености и информационните ресурси на ЕС. Сред обсъжданите теми ще бъдат възможностите за финансиране на износа на малките и средните предприятия и за неговото застраховане.

В Плевен информационният семинар ще се проведе на 16 октомври, крайният срок за регистрация за участие е 12 октомври. Участието е безплатно като на всеки участник ще бъде издаден сертификат.

Желаещите да участват в обученията и семинарите следва да се регистрират на интернет-страницата на “БенчМарк – БИФ” www.benchmark.bg, рубрика “Финансово консултиране”, подрубрика “Обучения/семинари”.

Въвеждащите обучения и информационните семинари се провеждат по Проект “Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”, по който Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия е институционален бенефициент. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013 год.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...