Акценти
Начало / Здравеопазване / Засилен интерес в Белене към безплатните анонимни изследвания за СПИН

Засилен интерес в Белене към безплатните анонимни изследвания за СПИН

Жителите на Белене са проявили най-голям интерес към безплатните анонимни изследвания за ХИВ/СПИН при изнасянето на мобилния медицински кабинет на плевенската Регионална здравна инспекция. Това съобщи пред журналисти д-р Валентин Цанков. Той уточни, че през последните две седмици мобилният медицински кабинет, който беше даден на РЗИ Плевен, по график е посетил три общински центъра – Гулянци, Червен бряг и Белене.

От изнесената “на терен” дейност на специалистите може да се възползват не само обикновени граждани, но и медицински специалисти. Разликата е тази, поясни д-р Цанков, че в мобилния кабинет могат да се направят само т.нар. бързи тестове за носителство на ХИВ/СПИН, чиито резултати стават готови за 10-15 мин. Освен това, Регионалната здравна инспекция Плевен предлага и тестване с маркери за хепатит В, С, сифилис, СПИН и хламидии. Това се отнася както за медицинските специалисти, така и за гражданите, които желаят. Разликата е тази, че те трябва да отидат в болниците в съответните градове, добави д-р Цанков.

За последните две седмици през кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН са преминали общо 292 лица срещу 173 за предходния 14-дневен период.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...