Акценти
Начало / Общество / Уникални експонати от музейната сбирка на летище Долна Митрополия показват във Военния клуб

Уникални експонати от музейната сбирка на летище Долна Митрополия показват във Военния клуб

Изложба с експонати от музейната сбирка на Летище Долна Митрополия беше открита тази вечер във Военен клуб – Плевен. Тя включва архивни документи, летателни костюми, снимки и ценни материали, даващи информация за важни събития от историята на българското въздухоплаване и дейността на Летище Долна Митрополия.

Сред експонатите е Указа, издаден през 1906 г. за формирането  на въздухоплавателно отделение към железопътната дружина. Уникален експонат в изложбата са отломките на самолет Месершмит-109/G-6, с който загива в неравен бой командирът на 692 ято от 3/6 изтребителен орляк – поручик Любен Кондаков. Отломките са издирени и открити през 2007 г., след което с военни почести са положени във военната експозиция на Летище Долна Митрополия, разказа подполковник Мануш Христов, участвал активно в издирването на останките. Те са намерени в района на  село Дреново, Благоевградско. Парчета от обшивката на самолета са били използвани за покрив на геран, а главината на витлото  е била намерена в стопански двор.

IMG_3690отломки-самолет

Посетителите ще могат да видят също летателната книжка на първия космонавт на България – Георги Иванов.

Изложбата е част от поредицата мероприятия, посветени на бойния празник на българските Военновъздушни сили – 16 октомври. На откриването й присъстваха подп. Ангел Николов, заместник-командир на  Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия   и подп. Ивайло Пешаков – началник щаб на авиогрупата.

IMG_3693Георги Иванов - летателна книжка

IMG_3688подп.Мануш Христов

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...