Акценти
Начало / Култура / Книга за световно известни плевенски оперни гласове чака спонсори

Книга за световно известни плевенски оперни гласове чака спонсори

Известният музикален критик Александър Абаджиев – написал поредица от книги за именитите ни оперни певци, включително и за великата Гена Димитрова, е подготвил поредния си литературен бисер. Под работно заглавие „Изтъкнати певци от Плевен” Александър Абаджиев представя петима световно известни плевенски оперни изпълнители – Михаил Попов, Христо Бръмбаров, Катя Попова, Асен Селимски и Гена Димитрова.  Това обяви днес Александър Абаджиев на среща с журналисти в Плевен. Той припомни ярки моменти от биографиите на петимата велики – Михаил Попов, който е бил 30 сезона първи бас на Софийската опера, преди появата на Гяуров и Гюзелев, Христо Бръмбаров – велик педагог и създател на операта в Плевен, Катя Попова – трагично загинала на върха на кариерата си и миг преди напълно да покори световните сцени, Асен Селимски, от чието рождение отбелязваме 85 години и великата Гена Димитрова, която изправя на крака публиката в световните зали.

Имах удоволствието да видя триумфа на българските гласове на световните сцени, които бяха аплодирани по 20-30 минути, сподели развълнуван Абаджиев.

Идеята е книгата да бъде издадена на български и английски език, съпроводена с компактдиск. Задължително 300 бройки от изданието на български ще бъде подарено на читалища, големи библиотеки и културни институти в страната.

Но преди това трябва да се осигури финансиране на изданието. Чрез медиите Александър Абаджиев апелира към плевенската общественост и преди всичко към кандидатите за кметове и общински съветници да подпомогнат издаването на книгата. Само за българското издание са необходими минимум 15 000 лв.

Абаджиев подготвя и друго издание – „Забележителните български сопрани”,  което е продължение на книгата за българските баси. То ще започне от първата  великата българска оперна певица Христина Морфова, ще продължи с Люба Велич, Катя Попова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова и Анна Томова-Синтова и ще стигнедо Валери Попова и Александрина Пендачанска. Идеята е това издание да бъде готово догодина, когато се навършват 75 години от рождението на Гена Димитрова и Ана Томова-Синтова, и годишнина от гибелта на Катя Попова. Също догодина се навършват 50 години от певческия дебют на Валери Попова и 25 години от дебюта на Александрина Пендачанска.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...