Акценти
Начало / Здравеопазване / Уникална технология за безкръвно отстраняване на тумори ще се прилага в Плевен

Уникална технология за безкръвно отстраняване на тумори ще се прилага в Плевен

До средата на ноември в Плевен ще пристигне апарат за ултразвуково лечение на рака – Хайфу. За новата уникална технология за безкръвно отстраняване на големи туморни образувания съобщи днес ректорът на Медицинския университет проф. Григор Горчев при откриването на  Десетата юбилейна конференция за студенти и млади лекари, която започна днес в Телекомуникационния център към университета.

Плевен ще е четвъртият  град в Европа, в който ще заработи модерната апаратура. Пионери са лекарите в Милано, които първи са започнали работа с най- новата световна технология за лечение на тумори. Такъв апарат има още в Барселона, Испания и  в Оксфорд, Англия. Следващата страна,  след България,която ще има Хайфу апарат, ще е Германия. Апаратът се произвежда в Китай и принципът му на действие е високо интензивна фокусирана ултразвукова енергия.  С него могат да се смаляват огромни тумори на панкреаса, на черния дроб, прилага се и при премахване на тумори на бъбрек, миома на матката и други.

Проф. Горчев обясни, че предимството на тази миниинвазивна хирургия е и в бързото възстановяване на пациента, който два часа след процедурата може да се прибере вкъщи. Той даде пример, че ако пациентка с миома на матката премине през процедура с Хайфу апарата, при нея няма да се налага отваряне на  корема за операция.

В Плевен работата с новата технология ще започне около 12 декември, като  китайски специалисти ще обучат български екип.  Екипът от Китай ще е в Плевен до края на февруари, каза още проф. д-р Горчев. Трима плевенски специалисти – хирург, специалист по образна диагностика и инженер, вече са преминали подготовка в Китай. Това е програма, по която работим от три години и вече можем да реализираме, допълни проф. Горчев.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...