Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Ваньо Шарков: Новият бюджет няма да допринесе за по-добро здравеопазване през следващата година

Д-р Ваньо Шарков: Новият бюджет няма да допринесе за по-добро здравеопазване през следващата година

Предвидените за здравеопазване средства в новия бюджет няма да допринесат за подобряване на здрвеопазването в страната. Това каза днес  д-р Ваньо Шарков, член на Комисията по здравеопазване към Народното събрание пред  infopleven.

Той цитира информация на Евростат, според която парите за здравеопазване в България са намалели като  част от БВП от 5.3% на 4.1%. Всъщност само Румъния и Албания са след нас по този показател, подчерта той. Според него буди притеснение фактът, че парите за  лекарства се увеличават, но това увеличение е непропорционално спрямо увеличението на парите изобщо за здравеопазване.

Д-р Ваньо Шарков изрази притеснението си и от това, че управляващите не са предвидили в бюджет 2013 увеличаване на здарвната осигуровка за децата до 18 г., която се превежда от държавния бюджет. Той припомни, че  в края на 2009 г. беше предложено и прието държавата да осигурява децата на пълен размер на здравната осигурителна вноска от 8%, а не както е в момента на 4%. „Тогава управляващите приеха това да се случи от 2013 г., но доколкото разбирам, те ще се откажат от това намерение, тъй като парите, предвидени за този трансфер, продължават да са 941 млн.лв. , тоест промяна няма да има”, каза д-р Шарков.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...