Акценти
Начало / Здравеопазване / Респектиращи иновации в областта на медицината показват на международна научна конференция в Плевен

Респектиращи иновации в областта на медицината показват на международна научна конференция в Плевен

Днес в Медицинския университет в Плевен официално беше открита Х-та Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари под мотото „Еволюция към съвършенство”.

В това юбилейно издание на международния научен форум ще се включат над 100 български участници, които ще заявят своите бъдещи ангажименти както за своето развитие, така и за развитието на страната, подчерта при откриването на конференцията ректорът на Медицинския университет проф. д-р Григор Горчев.

Той изтъкна, че,за да се ограничи изтичането на млади специалисти в чужбина, трябва да станем по-атрактивни, да покажем нещата, които могат да задържат вниманието на младите хора. „В  България се правят и ще продължат да се правят иновации, които са респектиращи не само в страната, но и за Европа и САЩ, и по време на тази научна конференция те ще бъдат показани”, допълни проф. Горчев.

За необходимостта от създаване на необходимите условия лекарите да останат да специализират в България, а не да търсят своята реализация в чужбина, акцентира в приветствието си към участниците във форума д-р Ваньо Шарков, член на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Според него,  през последните години е по-лесно да се специализира в чужбина и е по-доходоносно,  отколкото в България.

След приветствените слова, доц. д-р Славчо Томов, декан на Факултет „Здравни грижи” направи кратко представяне на Телекомуникационния ендоскопски университетски център – Плевен и изнесе презентация на тема: „Иновативните методи в лечението на рака”. Д-р Томов запозна младите си колеги с авангардните технологии и приложението им в съвременната медицина.

В първия ден на форума ще бъдат изнесени две пленарни лекции.

В хода на конференцията ще бъде проведена работна среща на тема: „Интервенционално лечение на сърдечно-съдови заболявания” с модератор д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...