Акценти
Начало / Култура / Унгарска графика гостува в галерия „Бешков”

Унгарска графика гостува в галерия „Бешков”

32 графични листа на известни майстори от Унгария, работили в периода от 1965 до 1980 година ще бъдат показани в унгарска графика плакаткамерната зала на ХГ „Илия Бешков”. Изложбата „Унгарска графика” ще бъде открита на 5 декември от 17 часа, съобщи Антония Караиванова, главен уредник на галерия „Бешков”.

Тя е резултат от сътрудничеството между плевенската галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство и се организира с  подкрепата на Унгарския културен институт – София.

За откриването в Плевен гост се очаква да бъде Тошо Дончев – директор на Унгарския културен институт – София, който заедно с Яра Бубнова, временно изпълняващ длъжността директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство ще представят колекцията. Тя е притежание на Галерията за чуждестранно изкуство в София, където има 233 различни по размер и техника графики.

Антония Караиванова разказа, че голяма част от творбите се озовават в България, след като спечелват одобрението на Христо Нейков, главен секретар на Съюза на българските художници от средата на 80-те години на ХХ век. Тези произведения отразяват един по-благоприятен за унгарците период, след излизането от задънената улица на естетическия догматизъм на 50-те години и след обновяването на унгарското изкуство, настъпило в резултат на революцията от 1956. Преди всичко се възвръща правото на свободно себеизразяване, което неизбежно е свързано с възстановяването на друга важна функция на изкуството – обществената отговорност, обърна внимание Караиванова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...