Акценти
Начало / Политика / Каракачанов ще пита вътрешния министър за намеренията на правителството за Телиш

Каракачанов ще пита вътрешния министър за намеренията на правителството за Телиш

Красимир Каракачанов

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е поел ангажимент към жителите на село Телиш лично да попита вътрешния министър Цветлин Йовчев дали правителството се е отказало да настанява бежанци в бившето ракетно поделения край селото. Това лидерът на ВМРО съобщи на пресконференция в Плевен, след посещение в Телиш по покана на председателя на Инициативния комитет за протестите Марин Шкодров.

Хората в Телиш имат право да протестират, защото техният проблем е проблем на цялата страна и е резултат от неадекватната реакция на правителството, заяви Красимир Каракачанов. Той посочи, че над 11 000 са вече нелегално преминалите границата ни с Турция, като само 6 000 от тях са сирийци. Останалите 5 000 са незаконни емигранти от Алжир и африкански страни и нямат никакво основание да получат статут на бежанци и да останат в България. Според Каракачанов над половината от сирийците пък са етнически кюрди, които са подпомогнати от турската страна да стигнат до българската граница.  Случващото се в момента е част от политиката на Турция за неоосманизъм, целящ възстановяване на влияние върху страните, които са били част от Османската империя, обясни Каракачанов. Колкото по-скоро този проблем бъде изречен гласно от българското правителство, толкова по-добре, обяви лидерът на ВМРО.

Сред мерките за справяне с кризисната ситуация с бежанците Каракачанов на първо място посочи възстановяването на загражденията по протежение на българо-турската граница, така както това е направила много по-рано Гърция. Задължително отделяне на сирийците от останалия поток чужденци, преминали границата. Като незаконните емигранти бъдат незабавно репатрирани. За да бъде улеснен този процес, е необходимо емигрантите да бъдат настанявани близо до границата, а не да се търсят варианти за подслон във вътрешността на страната, категоричен е Каракачанов и посочи като подходящи поделенията в Елхово, Грудово и Звездец. Без сериозни мерки и ясна държавна политика проблемът с бежанците няма да бъде решен, заяви Красимир Каракачанов и добави, че правителството трябва ясно да заяви колко бежанци можем да приемем. В противен случай България ще е следващата страна, залята от незаконни емигранти страна. Той цитира статистика, според която през следващите 2-3 години броят им в страната ще достигне 100-200 000.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...