Акценти
Начало / Култура / Удостоиха Светлин Русев с наградата за хуманизъм

Удостоиха Светлин Русев с наградата за хуманизъм

Светлин Русев

Светлин Русев е отличен със Световната награда за хуманизъм. Наградата му е връчена вчера в Охрид лично от кмета на македонския град Никола Бакрачески.

„Академик Светлин Русев, е световен художник, който достойно носи името си. Той е известен по света не само със своите творби, той е известен и с това, че своята огромна колекция от над 1000 творби, включваща прочути български и световни художници, е дарил на своя роден град Плевен. Светлин Русев е точно човекът, за когото може да се каже, че носи собственото си име, този който носи името на светлината – синоним на непостижимото, предизвикателството в неговото творчество, което материализира духовният свят“, не спести добри думи за него Лиляна Плевнеш, член на журито, отличило Русев.

Големият наш художник е осмият лауреат на възстановената през 2007 година Световна награда за хуманизъм. Преди него са наградени – Дайсаку Икеда, Мануел де Оливейра, Александър Солженицин, Рави Шанкар, Питър Брук, Вида Огненович и Херта Милер

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Велик художник !Той ме кара да се чувствам горда,че съм българка.Академик С.Русев е мой роднина.Неговата майка баба Пена Русева е сестра на майката на моят баща/ Цветан Стойчев светла му памет./ баба Ана.Желая му здраве и още много успехи !