Акценти
Начало / Спорт / За първи път начинаещи шахматисти мериха сили в плевенския „Млад гросмайстор“

За първи път начинаещи шахматисти мериха сили в плевенския „Млад гросмайстор“

20140119-223207.jpg

На 18 и 19 януари в хотел „Балкан” се проведе трети турнир „Млад гросмайстор”, организиран от клуб „Плевен XXI”. Надпреварата събра 49 шахматисти на възраст от 5 до 18 години. Те бяха от Плевен, Червен бряг и Враца. За първи път в тази надпревара взеха участие деца от две плевенски училища – ОУ „Д-р Петър Берон” и НУ „Отец Паисий”, които провеждат занимания по проекта на СКШ „Веселин Топалов” – Варна за първоначално обучение по шах. Както infopleven вече писа, в проекта участват пет клуба в страната, всеки от които през годината ще организира занимания по шах с до 60 деца. Те ще проведат и по пет турнира, като първите четирима малчугани от възрастова група – до 8, до 10, до 12 и до 16 години ще трупат точки за крайно класиране и ще играят през май в Трявна в национален турнир за излъчване на победители за тези групи. Голямата награда от националната надпревара пък е участие на Международния шахматен турнир „Надеждите на света”.
В най-малката възрастова група – до 8 години, взеха участие 17 деца. Те играха по 7 кръга по „швейцарска” система с контрола от 60 минути на състезател за приключване на партията. Победител в тази група е Пламен Василев от НУ „Отец Паисий”, който натрупа 6 точки. Момчето спечели златен медал и на Националната купа „Ивис” преди седмица. На миналия турнир той също извоюва първото място.
На втора позиция е Кристиян Милев от НУ „Христо Ботев”, който също има 6 точки. Трети е Виктор Тодоров от същото училище, който има 5 точки, а четвърти е Иван Червенков от СОУ „Иван Вазов”, който натрупа 5 точки.
Най-малък участник в тази група бе 5-годишният Теодор Кръстев от ЦДГ „Чучулига”, който натрупа 4 точки и те му отредиха 8-то място.
В групата до 10 години участие взеха 14 шахматиста. Те играха 6 кръга, като победител стана Валентин Митев от НУ „Христо Ботев” с 5.5 точки. Той спечели също първо място на купа „Ивис” в София. Втори е победителят от втория „Млад гросмайстор” – Михаил Кирков от ГПЧЕ, който спечели 4.5 точки. Трета е Ева Русева от НУ „Христо Ботев” с 4 точки, а четвърти е Захари Иванов от СОУ „Иван Вазов” с 3.5 точки.
При 12-годишните на първо място е Георги Игнатов от Враца, записал 4.5 точки. Втори е Стилиян Нановски от МГ „Гео Милев” – с 4 точки, трети е Владислав Василев от СОУ „Д-р Петър Берон” – Червен бряг и четвърти е Владимир Върбанов от МГ, записал 3.5 точки.
До 16 години първа е Гергана Димитрова с 5 точки. Втори е Костадин Вачев от Червен бряг, който записа 5 точки, трети е Давид Цветанов с 4.5 точки, а четварта е Габриела Илиева с 3.5 точки.
Наградите на победителите връчи участничката на Световно първенство в ОАЕ, и класирала се на 17-о място – Симонета Иванова.
Следващият турнир от веригата ще е на 15 и 16 февруари, а през март ще е заключителният, който ще определи участниците в националната надпревара в Трявна, научаваме от треньора и организатор на турнирите „Млад гросмайстор” в Плевен – м.с. Христинка Илиева.

Текст Иво Тодоров

20140119-223247.jpg

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...