Акценти
Начало / Икономика / Увеличава се броят на непълнолетните, които търсят работа

Увеличава се броят на непълнолетните, които търсят работа

От Инспекцията по труда в Плевен са издали през месец юли седем разрешителни за наемане на работа на лица под 18 години. Непълнолетните основно кандидатстват за работа като сервитьори, само едно от разрешителните е за наемане в търговски обект, поясниха от Инспекцията по труда.

От началото на годината в плевенската инспекция са издали общо 21 разрешителни за наемане на непълнолетни. Това лято учениците явно са по-активни в търсенето на работа, тъй като за цялата 2011 г. в Инспекцията по труда са постъпили 19 искания за наемане на непълнолетни лица и всички те са получили разрешение.

Според закона работодателите са длъжни да подадат писмено искане преди да бъде сключен трудов договор с непълнолетно лице. Наемането на работа на лица под 18 г. без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление.

При проверките, извършени до този момент от трудовите инспектори, не са констатирани нарушения на изискването по наемането на непълнолетни на работа. През миналата година също не са установени нарушения.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Здравейте аз искам да попитам само през летния сезон ли наемат непълнолетни . Може ли и сега да подам молба за работа . Аз съм на 15год. Благодаря ви предварително .