Акценти
Начало / Спорт / Новия ловен сезон откриват в събота

Новия ловен сезон откриват в събота

На 11 август, събота ще бъде даден стартът на Ловен сезон 2012 г. Както всяка година той ще започне с индивидуален лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Ловът на пернати ще е разрешен до 1 октомври 2012 г.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), издадени от директорите на държавните горски и ловни стопанства за държавните ловностопански райони. Те могат също да бъдат издадени от специалистите по лова към юридическите лица, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район.

Съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча на ловен излет един ловец е разрешено да отстреля до 15 броя пъдпъдъци, до 10 броя  гривяк, гълъби, гургулица, гугутка и до 10 броя  горски бекас и обикновена бекасина.
Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. Тази забрана се налага съгласно приложение 4 на Бернската Конвенция за опазване на европейската флора, фауна и природните местообитания.

Във връзка с началото на новия ловен сезон в Плевен беше проведен инструктаж на председателите на дружинки за спазване на правилата за безопасно боравене с оръжие. Специално внимание е обърнато на правилата за пожарна безопасност във връзка с продължителното засушаване.

33 са ловните дружинки обединени под шапката на Ловно-рибарското дружество – Плевен. В тях членуват 1 112 ловци, между тях и 20 жени.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...