Акценти
Начало / Общество / Увеличават санкциите за шумни празненства на открито

Увеличават санкциите за шумни празненства на открито

Провеждането на сватбени, семейни и други частни събирания на места, общинска собственост като тротоари, площади, улици, междуучилищни пространства, градини, паркове и други територии, както и в открити частни имоти, с които се нарушава обществения ред и спокойствието на гражданите, ще се санкционира вече с глоби в размер от 2000 лв. до 15 000 лв. При повторно нарушение ще се налага имуществена санкция и до 50 000 лв.

Строгите финансови правила са част от промените, приети от Общински съвет – Плевен, в Наредба №1, регламентираща обществения ред и опазването на общинските и други имоти за общо ползване на територията на община Плевен. Вносител на така гласуваните промени е председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който информира подробно за приетото от местния парламент решение.

„На заседание на Общинската комисия по обществен ред и сигурност разгледахме постъпили предложения за изменение на Наредба №1 от Паулина Кирова – Секретар на Община Плевен, Лидия Петкова – началник на Първо РУП – Плевен и Росен Русанов – кмет на с. Буковлък. Комисията обсъди внесените предложения и изготви проекта за изменение на Наредбата. Този проект отчита и необходимостта от прецизиране на съществуващите норми, касаещи спазването на обществения ред и осигуряване на спокойствието на гражданите, както и нуждата от синхронизиране на текстове с изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и със Закона за частната охранителна дейност“, коментира на пресконференция в Пресклуба на БТА днес Мартин Митев.

С промените в наредбата се забранява силната музика от заведения и летни градини след 22 часа, ако звукът извън тях нарушава спокойствието на живеещите в близки жилищни сгради.

Наредбата има променени текстове, касаещи забраната за търговия, разпространение и съхранение без надлежно издадено разрешение на взривни вещества, както и забраната за носенето или ползването на хладни оръжия на обществени места, освен когато се касае за културни или спортни нужди или за военни цели.

Включени са също текстове, с които се забранява  късането и изкореняването на общински цветя и храсти; носенето на огнестрелно и газово оръжие в заведения, дискотеки, училища и други обществени сгради, с изключение на охраната им; допускането на деца до обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание, в игрални зали или игрални казина и т.н.

Към Наредбата се създава и изцяло нов член, една от точките в който се отнася за забрана за извършване на религиозна пропаганда по домовете на гражданите без изразено от страна на последните изрично предварително съгласие за това. Забранява се и извършването на религиозна агитация на обществени места на територията на община Плевен посредством разпространението на информационни материали.

Една голяма част от приетите промени касае размера на санкциите, предвидени при констатиране на нарушения по Наредбата.

Измененията на Наредба №1 влизат в сила 7 дни след публикуването й.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...