Акценти
Начало / Образование / Смисълът на изкуството е да заличава границите

Смисълът на изкуството е да заличава границите

На 23 ноември в ДГ „Юнско въстание“ се състоя официалното представяне на третия европейски проект, в който градината е партньор – ART LINKS BORDERS. На срещата присъстваха повече от 50 родители и целият педагогически състав. Гост на събитието беше Маруся Додова, старши експерт по предучилищно образование в РУО – Плевен.

По време на събитието бяха представени основните акценти на проекта от директора на градината – Румяна Кирилова. Тя подчерта, че проектът е тясно свързан с програмната система, по която ще работи детското заведение до 2020 г.

15218334_10210850406394185_1615648282_n

Родителите, учителите и гостите бяха приветствани от Маруся Додова, която даде висока оценка на поредното одобрено европейско предложение, на възможностите за квалификация на педагогическия екип чрез проектните дейности и пожела успех на проекта през следващите две години.

15226531_10210850405754169_1543544162_n

Координаторът на проекта – доц. д-р Теодора Вълова, представи презентация на проекта. „Езиците играят ключова роля в учебните програми в цяла Европа. Основният фокус на проекта е изучаването на английски език като чужд чрез т. нар. „потапяне“ в езика. Ще дадем възможност на децата да бъдат креативни и изобретателни. Докато се наслаждават и забавляват да „правят неща“, използвайки различни техники, те ще общуват на английски. Методиката включва интегрираното изучаване да се реализира чрез включване на съдържание от останалите образователни области, а това води до по-добро научаване на езика. Избрахме тази тема, защото с глобализацията от средата на 90-те години се поставят по-големи изисквания пред ранното обучение по чужд език. Убедени сме, че създаването на положителна нагласа към английския език в предучилищна възраст дава възможност за изграждане на интерес и любопитство към езиците и междукултурната комуникация през следващите образователни степени“.

15208023_10210850406354184_2030942547_n

Главният учител – Красимира Йорданова, запозна родителската общност с наученото по време на първата визита по проекта. „Преподавателите от „Център за образователни иновации“ в Карбонерас де Гуадазаон, Куенка, в автономната област на Кастилия-Ла Манча, демонстрираха пред партньорите от международния екип редица интерактивни методи и техники на преподаване на английски език като чужд. В испанската образователна система  изучаването му се осъществява чрез овладяване на учебното  съдържание на образователните предмети във всички училищни степени. Учителите бяха въведени в интерактивна обучителна среда в ролята на обучаеми. Възприетите техники и игри за чуждоезиково образование ще бъдат адаптирани и приложени съобразно спецификата, нуждите и условията на работа в детската градина. Придобития опит е изключително ценен за педагозите, тъй като през настоящата учебна година,  ДГ „Юнско въстание“ работи по собствена програмна система, в която е заложено изучаването на английски език като допълнителна форма на педагогическо взаимодействие“ – сподели Йорданова.

След презентациите, родителите и гостите имаха възможност да разгледат изложбата от детски рисунки. Организирано беше гласуване, като повече от 50 родители, учители и гости гласуваха. Бяха отличени три предложения, с които детската градина ще участва в международното състезание за излъчване на лого на проекта.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...