Акценти
Начало / Крими / НЧ „Съгласие 1869“ участва в юбилейна научна сесия “Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“

НЧ „Съгласие 1869“ участва в юбилейна научна сесия “Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“

На 24 ноември  в Института за български език „Проф.“Л.Андрейчин“ – БАН, София, се състоя юбилейна научна сесия „Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“ по случай 180 години от рождението му. По покана на Програмния комитет в сесията взе участие НЧ „Съгласие 1869“, чийто основател е Нестор Марков. В четири заседания бяха представени доклади за многостранните аспекти на неговата книжовна дейност в контекста на българското образование през Възраждането, за ролята на Нестор Марков за създаване на българска физическа терминология, за обучението по математика, за неговите българо-френски речници, за дейността му на будител, държавник и общественик.

Секретарят на читалище „Съгласие“ Маргарита Лазарова се включи с доклад „Проектът Нестор Марков и плевенските будители – създаване, реализация, резултати“. Тя подчерта, че чрез проекта, представен в Деня на народните будители пред плевенчани в Регионален исторически музей, достойно е отбелязана значимата годишнина. Показаните в изложба учебници от ХІХ век и експонати от фондовете на музея и издаването на библиография за Нестор Марков в рамките на проекта очертават ярките следи, оставени от Нестор Марков в просветно-културното развитие на Плевенския край.

Прочетете също:

В Плевен двойно повече ученици ще се обучават за дрогеристи по австрийска програма

От учебната 2022/2023 година в Плевен двойно повече ученици ще започнат обучението си по перспективната ...