Начало / Любопитно / Търси се любимата книга на България

Търси се любимата книга на България

Започна гласуването за „Моята любима книга – 2015” – първият по рода си национален конкурс за нови книги, издадени през изминалата година, в който победителят ще бъде определен от читателите чрез онлайн гласуване. От 29 февруари на сайта www.vsichkozaknigite.bg всеки над 16-годишна възраст може да даде гласа си за тези заглавия, издадени през 2015 г., които са го впечатлили най-много.

Конкурсът, организиран от Сдружение „Всичко за книгите”, се провежда за първи път и ще протече на два етапа. Първият ще се състои от 29.02.2016 г. до 08.04.2016 г. и ще даде възможност на читателите да подкрепят своите любими книги в шест категории: „Съвременна художествена проза и поезия“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“. Вторият етап ще се проведе от 11.04.2016 г. до 17.04.2016 г. и в него 18 финалисти – по 3 книги от всяка категория, ще се борят за титлата „Любима книга на България” за 2015 г.

Българските издатели подбраха близо 300 от най-добрите заглавия от своите листи и с този първоначален списък започва конкурсът. Оттук нататък думата имат читателите – те също могат да добавят своите предложения, стига да отговарят на условията на конкурса.

След седем седмици ще стане ясно коя е книгата, спечелила сърцата на най-много българи, която ще получи приза „Любима книга на България” за 2015 г. След края на надпреварата ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., а други – поощрителни награди.

Докато възрастните избират своята любима книга, по-малките читатели на възраст между 6 г. и 15 г. също ще могат да подкрепят своите литературни фаворити от изминалата година в конкурса „Бисерче вълшебно”, който ще продължи до 17 април.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...