Акценти
Начало / Общество / Обсъдиха създаване на доброволчески формирования към общините в помощ за преодоляване и овладяване на бедствия

Обсъдиха създаване на доброволчески формирования към общините в помощ за преодоляване и овладяване на бедствия

Семинар за обсъждане на възможностите за създаване на доброволчески формирования за помощ при бедствия и аварии се проведе днес в зала “Плевен” на Областна администрация. Участваха представители на общинските администрации, служителите, имащи задължения по защита при бедствия, компетентните служби в областта и Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Семинарът се организира във връзка с реализацията на идеята за по-тясно и ефективно сътрудничество между институциите и доброволческите организации. МВР активизира дейността с разяснителни и обучителни кампании. Опитът през последните месеци в страната показа, че има необходимост от задълбочаване на сътрудничеството. Създаването на доброволни формирования към общините за преодоляване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации е приоритет на органите, имащи отношение към организиране защитата при бедствия. С промените в Закона за защита при бедствия доброволческите формирования стават съставна част от Единната спасителна система.

“Акцент в днешната среща е темата за доброволците, доброволните формирования, нормативната база, дейността им, финансирането”, разясни зам.-областният управител на област Плевен Тошко Гетов. Това се налага във връзка с настъпили изменения в нормативната уредба в последните месеци и след дадени указания в тази посока от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. Тошко Гетов уточни още, че ще се решават и въпроси от практическо естество, които ако не днес, то в бъдеще ще намерят своето приложение при дейността на различните институции.

Началникът на ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Емил Маринов припомни, че всички ние сме свидетели на многобройните възникнали извънредни ситуации, природни бедствия и др., както и на нанесените щети като най-ярък пример от последната година за това е земетресението в Пернишко. Полските и горските пожари пък цяло лято са ежедневно в новинарските емисии.

По време на семинара бяха дадени указания за пререгистриране на вече създадените доброволчески формирования и евентуално създаване на нови. “Считам, че създаването и функционирането на доброволни формирования към общините ще бъде от полза за гражданите, а също така ще подпомогне съществено нашата дейност /на пожарната/. Европейската практика в тази област е напред и ползите за обществото са доказани. Призовавам кметовете на общини да предприемат стъпки за създаване и техническо обезпечаване на доброволните формирования, за да оползотворим в пълна степен предвидените за това средства в републиканския бюджет”, каза още комисар Маринов. По думите му, в Европа единствените страни, които няма създадени ефективни доброволчески формирования, са България и Русия. Така че сега е времето, в което трябва да се стартира процедура да отпаднем от този негативен списък.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...