Акценти
Начало / Култура / Три читалищни групи отиват на европейски и световен шампионат по фолклор

Три читалищни групи отиват на европейски и световен шампионат по фолклор

Три групи от НЧ „Съзнание 1894” в село Асеновци се подготвят за поредното голямо изпитание – участие в европейски и световен шампионат по фолклор. Добрата новина идва от пресцентъра на Община Левски. Домакини ще са Несебър и Слънчев бряг. Европейският кръг от надпреварата ще е от 4 до 14 юли, а световният – от 22 август до 1 септември.

Препоръка за световния  шампионат получи женската фолклорна група „Осъмски ритми”, а детската фолклорна група „Асеновски славей” и Младежкият танцов състав при читалището – препоръка за европейския шампионат. Трите формации се явиха на ХVII-я Старопланински събор „Балканфолк 2013” във Велико Търново, в който ежегодно участват от 9 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.

За изключителното представяне на народните песни и танци женската фолклорна група и детската – с ръководител секретаря на читалището Петранка Стефанова, и Младежкият танцов състав – с ръководител Иваничка Ангелова, за пореден път станаха лауреати на събора. Те получиха много грамоти и дискове, сред които и запис на децата, участвали в телевизионното предаване „Изворче”.

Световният шампионат по фолклор „World Folk 2013” се провежда за трети път, той се организира с подкрепата на ЮНЕСКО. Основната цел е популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на медиите. Концертите на Световния шампионат се предават на живо по Световната интернет телевизия „TV Eurofolk”.

На снимката: Младежкият танцов състав

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...