Акценти
Начало / Култура / Орфически обичаи и дегустация на вино в Нощта на музеите

Орфически обичаи и дегустация на вино в Нощта на музеите

Темата на осмото издание на Нощ в музея, която ще се състои на 18 май  в Регионалния исторически музей,ще бъде „Вино и култура” и ще бъде посветена на приноса на Плевен за развитието на лозарството. Това съобщи на пресконференция днес Нели Дакова, и.д. директор на Регионалния музей.

В музейната експозиция ще бъдат подредени четири изложби. Първата от тях „Плевен – първи център на винарството в България” ще представи мястото на лозата и виното в традиционната българска култура. В експозицията ще бъдат включени тракийски съдове за винопиене  и първите писани у нас учебници и научни трудове по лозарство. Посетителите ще могат да видят и първия държавен етикет за вино, отпечатан през 1893 г. В изложбата е включена и колекция на най-старите вина в страната, между които бутилка вино от 1893 г.

В три шатри в парка на музея ще се предлага дегустация на вина, специално производство на Института по лозарство и винарство, Професионалната гимназия по лозарство и винарство и шато „Кайлъка”.

Любопитна за посетителите ще е и изложбата „Мерки и теглилки”,която ще включва само непоказвани досега експонати, между които 100-годишен кантар за оки и уникално метално въже от времето на Възраждането за оразмеряване на ниви.

В една от залите на музея ще бъде подредена  изложбата „Български банкноти”. Най-старата банкнота, представена в изложбата ще е от 1903 г. от така наречените емисии „Орлов”, смятана за една от най-красивите български банкноти с изображение, обясни Петър Бънов, ръководител на отдел „Археология” в РИМ – Плевен. Емисията е любопитна и с това, че банкнотите са отпечатвани отвесно

Четвъртата изложба  ще бъде с участието на ХГ „Илия Бешков” и ще представи Плевен през погледа на художника.

Акцент в тазгодишната Нощ в музея ще е музикално-сценичният спектакъл „Вино и култура”, който включва постановката „Царят – Жрец, Дионис и Виното” на театрална трупа „Темп” от Враца. По автентичен начин актьорите ще представят виното като ритуал и всекидневие от древни времена до днес. В спектакъла ще се включат с изпълнения Камерен състав на Плевенска филхармония,  Общински хор „Гена Димитрова”, Общински духов оркестър, фолклорен ансамбъл „Мизия” и танцов състав „Кайлъка”. Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” ще представи музикалната композиция „Лозарски празници” и „Герьовден”.

Кои сме ние, откъде идваме и накъде отиваме ще разкажем на посетителите с нашия спектакъл, обясни Георги Ангелов, режисьор на Нощта в музея. Той разкри, че едновременно ще има представления на шест сцени в двора на музея.

В реализацията ще бъдат включени близо 200 човека от 14 културни и образователни организации и дружества. Сценарият на сценично-музикалния спектакъл е на Нели Дакова и Соня Кинова, музикалното оформление – на Асен Антонов. Спектакълът се риализира със съдействието на Драматичен театър „Иван Радоев”, Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване.

Нощ в музея е съвместна инициатива на Регионалния музей и Община Плевен.

Началото е от 19 часа, входът е свободен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...