Акценти
Начало / Образование / Трима възпитаници на Математическата отиват на национални състезания

Трима възпитаници на Математическата отиват на национални състезания

Трима ученици от Математическа гимназия „Гео Милев” в Плевен ще участват в националния кръг на олимпиадите по математика и по математическа лингвистика. Те се класираха след провеждането на областните кръгове на съответните състезания.

Националната комисия за провеждане на олимпиадата и националното състезание по математическа лингвистика в състав председател доц. д–р Иван А. Держански и членове Божидар Божанов, Александър Велинов и Веселин Златилов допусна до участие в националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика 125 ученици от 8 до 12 клас от цялата страна. Задължителното условие е те да са получили на областния кръг не по-малко от 75% от максималния възможен брой точки. Така на националния кръг отива Магдалена Дакева от 12 клас на МГ „Гео Милев” със 75 точки.

Финалната надпревара по математическа лингвистика ще се проведе на 20 и 21 април в Пловдив. През първия ден е индивидуалното състезание, в което участниците решават тема от три задачи, през втория ден се провежда отборно състезание. За него състезателите съставят отбори от по 3 или 4 души (според указанията на журито), които работят съвместно върху една тема.

Другите двама класирани са десетокласниците Любен Личев (с 27 точки) и Деница Банкова (с 24 точки). Те ще участват на националния кръг на 62-та Национална олимпиадa по математика, който ще се проведе на 13 и 14 април в София.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...