Акценти
Начало / Общество / Настаниха в дом дете, живяло в шахта

Настаниха в дом дете, живяло в шахта

Районен съд Плевен настани със свое решение живяло в шахта сираче за отглеждане и възпитание в специализирана институция. Момчето ще остане там до навършване на пълнолетие или до осиновяването му.

Детето е малолетно, бащата е починал през юни 2010 год., а майката – през юли 2012 год., има още три сестри и един брат. След смъртта на двамата възрастни, детето е останало без родителска грижа и е живяло в бетонна дупка близо до училище “Климент Охридски”, като няма информация по какъв начин се е прехранвало. Сигнал за момчето е подал през месец февруари възрастен мъж от жк „Дружба”, който е забелязал момчето да рови в контейнерите за храна. Именно мъжът е завел сирачето в отдел „Закрила на детето”. Според данните по делото, в момента на предаването детето е било в изключително занемарен външен вид, мръсно, опаразитено, с неясно здравословно състояние, неадекватно и трудно контактно. Според социалния доклад и направените справки за проучване условията на живот и възможности за установяване на членове на разширено семейство е установено, че момчето няма близки и роднини, които биха могли да поемат грижата за него.

От разпита на детето Н. се установило, че то е живяло на улицата и се е хранило с намерена в контейнерите храна, познава единствено свой чичо, за който няма информация къде живее и как се прехранва. От изслушването на детето в съдебно заседание се установило, че то не е свикнало да спазва елементарни правила и да се съобразява с какъвто и да е порядък и ред във всяко отношение, има негативно отношение към хората около себе си и към персонала на дома, в който е било настанено междувременно. Момчето е изразило и категорично нежелание да остане в дома и да посещава училище и е заявило, че желае да продължи да живее на улицата без контрол.

Състав на Районен съд Плевен е изслушал и специалистите от дома и социален работник, според които престоят в институцията, въпреки нежеланието на Н., му се е отразил добре – момчето е станало по-спокойно и общително, започнало е да придобива и елементарни хигиенни навици. Затова съдът, като е съобразил „нуждата от храна, хранителен режим, здравословното състояние на детето, осигуряване на подходящо облекло за сезон и възраст, осигуряване на подходящо детско легло, поддържането на личната хигиена, както и всички основни битови потребности на детето намира, че същите могат да бъдат задоволени единствено в специализирана институция”.

Така, според решението на магистратите, малолетният клошар Н. ще остане за отглеждане и възпитание в дома до навършване на пълнолетие или до осиновяването му.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...