Акценти
Начало / Култура / Трети март: Под Панорамата деца развяха трибагреници, дядовците им пяха химна

Трети март: Под Панорамата деца развяха трибагреници, дядовците им пяха химна

Неформално честване на Националния празник – Трети март, и 142 години от Освобождението на България събра под Панорамата в Плевен хилядно множество. Празникът под мотото „Да си развеем знамената” беше организиран от сдружение „Рицари без броня”.

Много преди началото, обявено за 16 часа, към Панорамата заприиждаха деца, родители, баби и дядовци. Мнозина от тях носеха трибагреници, които волно се развяваха от вятъра. Докато лъчите на мартенското слънце бавно очертаваха силуета на Панорамата, площадът пред нея се изпълни с хора, а от високоговорителите се носеше надалеч гласът на Валя Балканска и нейната „Излел е Дельо хайдутин”.

После прозвучаха звуците на българския химн. Децата вдигнаха високо знамената, а развълнуваните им родители, баби и дядовци запяха  „Мила Родино”.

Да поздрави хората беше дошъл кметът Георг Спартански, който се обърна към тях с призива да обичаме България не само в един ден, а всеки ден от годината и да пазим паметта за тези, които са загинали за свободата на родината ни. Той дари на Панорамата  ценен портрет на генерал Скобелев .

Директорът на Регионалните военноисторически музеи в Плевен – Емилия Зорнишка, разказа накратко историята довела до паметния 3 март през 1878 г., пътят към който е минал през бойните полета край Плевен.

Във вълнуващата програма по повод Трети март се включиха деца от ДГ „Звънче”, НУ „Христо Ботев”, НУИ „Панайот Пипков”, танцов клуб „Веселяците”. Звучаха патриотични стихове и песни, които предизвикаха сълзи в очите на мнозина.

Празникът завърши с общо хоро.

Портретът на ген. Скобелев е личен подарък на кмета Георг Спартански от Думата на Ростов на Дон. Дарен му е по повод 142 години от Освобождението на Плевен, които отбелязахме на 10 декември 2019 г. Портретът на руския генерал е поставен в дървена рамка, богато украсена със сребърен обков и позлата. Около лика му са изработени от сребро всичките ордени и медали, с които руският генерал е удостоен. Централно място заемат четирите Георгиевски кръста. Генерал Скобелев е от малкото руски пълководци, кавалер и на четирите степени на това най-високо войнско отличие.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...