Акценти
Начало / Общество / Как празнуваха Трети март в Левски, Кнежа, Пордим и Белене

Как празнуваха Трети март в Левски, Кнежа, Пордим и Белене

В цялата страна днес бяха организирани чествания по повод Националния празник на РБългария – Трети март. Ето как отбелязаха Деня на Освобождението на България в няколко градове в област Плевен.

Свободолюбив   дух   и признателност  белязаха Националния празник  в град Левски

С  издигане на националния трибагреник пред Община Левски започна днес тържественото честване на 142-та годишнина от Освобождението.

Кметът на община Левски –Любка Александрова приветства жителите на града и общината : „142 години ни делят от оня паметен 3 март на 1878-ма ,когато пред стените на Цариград, в малкото селце Сан Стефано, Русия и Турця полагат подписи под мирен договор.Този договор слага точка на една война помежду им, която прекроява картата на Балканите.Този договор обаче е голямото НАЧАЛО  на свободна майка България.Стъпката към реално възстановяване на държавността за народа ни след 500 години на турско иго. Каквото и да говорят днес сухите исторически факти,романтичният 3-ти март е дълбоко вкоренен в душите на българите, като първа свободна глътка въздух след векове на гнет и безправие… Благодарни сме на руския народ,благодарни и винаги ще бъдем признателни и на румънци ,украинци, финландци и всички от състава на руската армия за ентусиазма и възторга, с който последват манифеста на император Александър Втори ,включват се в армията, която форсира река Дунав на 27-ми юни 1877г. за да освободят българите- братя по вяра….”

Свободата не ни е подарена, и децата трябва да знаят и се гордеят, че към руската армия се включват хиляди българи ,подчерта г-жа Александрова, припомняйки нечовешкия героизъм на опълченците и саможертвата им за свободата на България.

Националният празник в град Левски днес бе  съкровен израз на родолюбивия и свободолюбив български дух, на признателност към жертвите за Свободата на  България  .

Доказа го и Тържественият концерт с участието на  самодейните състави при   НЧ „Георги Парцалев-1901” : Мъжка вокална група „Патриоти“, Женска фолклорна група „Детелина“,Фолклорна формация „Северняшка огърлица” и Тея Михайлова, Танасовата музика от с.Козар Белене, Танцов състав „Сборенка“.

С празнично шествие започна празника в Пордим

 

С празнично шествие започна тържественото честване на 142 години от Освобождението на България в Пордим. То започна от Музея на Негово Кралско Величество Карол – Първи.  Стотици граждани и гости на града се събраха да отдадат своята почит на героите дали живота си, за да я има днешната свободна България. Празнично слово по случай празника произнесе Kметът на Община Пордим Детелин Василев. Венци и цветя бяха поднесени от Кмета на общината, Общински съвет гр. Пордим, политически партии и много граждани, които дойдоха да почетат паметта на всички загинали за освобождението на България.

 

Тържествата завършиха с празничен концерт на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Пордим и общобългарско хоро в подкрепа на Националната кампания „Пробуждане с хоро“, с което доказахме, че българският дух и традиция са живи.

В Кнежа положиха цветя пред паметника на загиналите във войните

 

В празника по повод  Деня на Освобождението на България в Кнежа се включиха стотици ученици, учители и граждани. Те положиха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните жители на Кнежа. Тържеството продължи в големия салон на НЧ „Борба-1896”, където се състоя награждаването на победителите в конкурса за есе „За твоята свобода, Българийо”. Млади родолюбци от ПГЗ „Стефан Цанов“ гр. Кнежа представиха патриотичен рецитал и приповдигнаха настроението в салона. Програмата продължи с драматичната историческа постановка „Духът на поета” на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” гр. Велико Търново.

Нека в този ден да отдадем заслужена признателност, преклонение, чест и слава към хората, които дадоха всичко в името на свободата на нашето Отечество! Наш дълг е да помним имената им, подвига и храбростта им и да ги предадем на нашите деца, призова кметът на Кнежа Илийчо Лачовски.

В Белене стотици се включиха в инициативата „Пробуждане с хоро”

По случай националния празник на страната – 3 март, и 142 години от освобождението на България, в Белене беше организирано шествие до Паметника на загиналите във войните беленчани, където бяха положени  венци и цветя. След церемонията, на площад „България” започна инициативата на „Сдружение Азбукари” и Единение „Българи за България” под надслов „Пробуждане с хоро”. В инициативата, освен граждани, взеха участие фолклорни клубове от Белене и селата Деков и Бяла вода.

Честването на 3 март в Белене бе организирано от Община Белене и 55-и инженерен полк-Белене.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...