Акценти
Начало / Общество / Трети март е ден на възторг от сбъднати мечти и символ на достойнството ни като народ

Трети март е ден на възторг от сбъднати мечти и символ на достойнството ни като народ

Трети март

Изминаха 136 години от най-светлата и достойна дата за всички българи. Трети март – дата съдба, дата на ново начало и бъдеще. Така започна тържественото слово кметът на Плевен  проф. Димитър Стойков по повод Националния празник на България – Трети март.

Трети март

Церемонията по отбелязването на Освобождението на България започна точно в 11 часа с издигане на националния трибагреник пред сградата на Общината. След което Плевенсият митрополит Игнатий и свещеници от трите храма в града отслужиха панихида пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”, в който се пазят костите на стотиците войни, загинали за Освобождението на Плевен.

Трети март

Свободата на България тръгна от Плевен, припомни в словото си кметът. „Рамо до рамо български опълченци, руски и румънски войни, синове на Украйна, Беларус, Финландия, Молдова, Полша, Прибалтика и Закавказието доблестно воюваха за дълго жадуваната свобода на България. Безчет от тях завинаги останаха в земята, която браниха. Земята, която днес е осеяна с паметници на признателоност и почит”, подчерта още в словото си той и добави, че свободата е най-ценното  наследство, което трябва да завещаем на децата си, въввсичките нейни проявление – свобода  на духа, на мисълта и на волята. Да бъдем единни в името на България, така ни зове дългът на загиналите за нейната свобода, призова плевенският кмет.

Трети март

В словото си областният управител Илиян Йончев, акцентира върху това, че с подписването на мирния договор в Сан Стефано се полагат основите на съвременна България. „Една държава се  възстановява и заема мястото си на европейската историческа  карта. България  отново има свое знаме, герб, правителство и армия”, подчерта Илиян Йончев, припомняйки дългия и труден път, който е извървян, за да се стигне до този ден. „Трети март е ден на възторг от сбъднатите мечти.  Трети март винаги ще бъде ден на признателност, който ни напомня високата цена на нашата  свобода. Символ на достойнството ни като народ и отговорността ни пред бъдещето”, завърши словото си областният управител.

Трети март

По повод  Националния ни празник поздравителни адреси бяха изпратени от  генералния консул на Генералното консулство на руската федерация  в град Русе – Владимир Климанов, кмета на  Росто на Дон – Михаил Чернишов, командира на 61 Стрямска бригада – бригаден генерал  Димитър Шийков, началника на  Военно окръжие – Плевен – подп. Стоян Стоянов.

Десетки венци и цветя бяха поднесени пред вечния огън на Мавзолея. Официални лица и граждани склониха глави в почит към загиналите за Освобождението на България.

Трети март

 Трети март

Трети март

Трети март

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...