Акценти
Начало / Култура / Третият щурм на Плевен в епична възстановка под Панорамата

Третият щурм на Плевен в епична възстановка под Панорамата

За втори път ще правят възстановка на епичните боеве, състояли се по време на Третия щурм за Освобождението наПлевенот 1877 г. Историческото събитие ще бъде пресъздадено на 9 септември от 10.30 часа пред Панорамата. Организатори на проявата са Община Плевен, дирекция „Военноисторически музеи”, Национално движение „Традиция” и Регионален клуб „Васил Ганчев Войводата”.

Веднага след възстановката на Третия щурм, в 10.50 часа ще бъде отслужен молебен, така както е било в действителност на 11 септември 1877 г. при посрещането на руския император Александър Втори.

По-късно от 12.30 часа пред Костницата в Скобелевия парк ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в героичната битка. В нея смъртта си намират 13 000 руски и 3 000 румънски воини.

Директорът на Военноситорическите музеи в Плевен – Милко Аспарухов, припомни, че по инициатива на Стоян Заимов и комитетът „Цар Освободител Александър Втори” на 11 септември 1907 г. за първи път е отслужена панихида в памет на жертвите от кръвопролитния Трети щурм за Плевен, която се превръща в традиция за дълги години.

След десетилетия прекъсване, Община Плевен и Дирекция „Военноисторически музеи” възстановяват традицията.

Тази година се навършват 135 години от решителния Трети щурм за Освобождението на Плевен, състоял се на 11 септември 1877 г. Пет месечните бойни действия за овладяването на града са едни от най-значителните в хода на колосалния сблъсък на двете империи, участвали в Руско-турската война от 1877-1878 г.. Те са психологическият прелом, решил по-нататъшния ход и изход на войната. Сражения имат своя апогей на 11 и 12 септември на Третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен щурм, известен с името „Третия Плевен”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...