Акценти
Начало / Общество / Жива охрана и пропуски за автомобили в Кайлъка въвеждат от 1 септември

Жива охрана и пропуски за автомобили в Кайлъка въвеждат от 1 септември

Двама охранители с един автомобил ще следят за спазването на ограничителната заповед на областния управител Иван Новкиришки за паркиране в защитена местност “Кайлъка” от 1 септември. Това обяви на среща с журналисти самият областен управител и поясни, че охраната ще действа от 7.00 часа сутринта до 21.00 часа вечер през месеците септември и октомври.

В заповедта е регламентирано и влизането на определени автомобили в парка – специализиран транспорт, коли на областна администрация, на пожарната, на ВиК, на Енергото, почистващи фирми. Със съответен типов пропуск се регламентира достъпа на транспортни средства за зареждане на всички заведения на собственици и ползватели, както и достъпа на хора, които по схема, одобрена от главния архитект на община Плевен, разполагат маси и различни атракциони.

В момента се разчиства паркинга пред “Двете сърнета”, монтира се и знаково стопанство с указателни табели за ползване на паркинга, както в долната част за подхода, така и за тези, които слизат отгоре откъм хотел “Кайлъка”. Всичко това ще бъде монтирано до утре, уточни Иван Новкиришки. Сключен е договор с охранителна фирма “Петромакс Секюрити груп” като сумата на договора е 2 хил. лв. месечно. Всички онези, които са с временно поставяеми съоръжения в парка, са предупредени, техните пропуски са за влизане, разполагане на масите и атракционите и излизане на колите на паркинга.

С всички собственици и ползватели на активи в “Кайлъка” е направена среща миналата седмица. На всички тях ще бъдат издадени пропуски максимум до 2 автомобила. Само за тенис корта е имало 4 заявления, но в крайна сметка е договорено пропуските за транспортни средства за там да бъдат 3, каза още областният управител на Плевен.

Охранителите ще обръщат внимание и на паркинга пред “Двете сърнета”, тъй като са се появили твърдения, че може да има посегателства върху автомобилите. Паркингът е безплатен и неохраняем, но двамата охранители ще имат пряко наблюдение, в момента се разчистват храстите около мястото, за да имат по-добра видимост към транспортните средства.

“Искахме да въведем и часови диапазон за зареждане на заведенията, но стана ясно, че това е трудно постижимо, тъй като различните фирми зареждат по различно време. В крайна сметка на зареждащите автомобили пропуски няма да се издават, тъй като те влизат за определено време, те са съответно обозначени, така че и самите охранители ще са наясно кои са те и къде отиват”, допълни още Иван Новкиришки.

Същевременно се ограничава достъпа откъм Пещерата, тъй като общинска фирма “Акварел” за зоологическата градина оттам се обслужват от една врата. Там ще се сложи метално заграждение, което ще се отваря с катинар и ключ и само и единствено те ще го ползват. Собственикът на заведението също ще има пропуск, но той може да спира и пред задната част на заведението, откъдето то се зарежда, разясни Новкиришки.

Пропуските ще бъдат издадени още по реда на постъпването им. Фирмата ще има първоначалния списък и с издаването на всеки следващ пропуск ще има и актуален списък с подпис и печат на областния управител, за да могат охранителите да допускат хората. До момента молбите за пропуски са между 17 и 20.

Има и подадена молба за един специфичен пропуск – жена с трайни физически увреждания провежда срещи със свои познати и близки в парка. “С цел да запази социалните си контакти, ние сме издали пропуск на близките й, които ще влизат в парка, ще я оставят с количката на определеното място и след това ще напускат парка. Ако има и други такива случаи, всеки от тях ще се решава индивидуално. Трябва да влезем в положението на тези хора”, подчерта Иван Новкиришки.

Той допълни още, че както заповедта е публична и ще бъде качена на сайта на Областна управа, така ще бъдат публикувани и номерата на автомобилите, които ще имат пропуск, за да влязат в Кайлъка като списъкът ще се актуализира редовно.

Според областния управител догодина задължително – от месец април или от май – в “Кайлъка” ще се въведе отново същия този ограничителен режим. Още повече, че тогава вероятно ще стартират и интервенциите на Община Плевен по съвместния проект по ОП “Регионално развитие”, което допълнително ще наложи да ограничителни мерки.

“Ограничителният режим е крайната мярка, ясно е, че всички разговори, които сме водили във времето, не дадоха резултат. Затова сега взимаме тези мерки”, беше категоричен областният управител Иван Новкиришки. Той уточни още, че сигнали за нарушители на ограничителната заповед ще се приемат в областната управа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...