Акценти
Начало / Здравеопазване / Тревожна е статистиката за състоянието на пациентите с диабет в областта

Тревожна е статистиката за състоянието на пациентите с диабет в областта

Общата заболеваемост от захарен диабет в Плевенска област е 11%, при 8.9% в предходни години. Само за последната година  61% от постъпилите за лечение в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ – Плевен са със захарен диабет, като ¼ от тях са с инсулинозависим диабет. Това съобщи доц. Катя Тодорова, завеждащ Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен, след проведената днес работна среща по актуалните проблеми в грижите за диабетно болните в Плевенска област.

Изграждане на национална програма за борба  с диабета  и създаване на национален регистър на диабетноболните беше сред акцентите на срещата, която се проведе  в УМБАЛ – Плевен по повод Световния ден на диабета – 14 ноември. Участие в нея взеха доц. д-р Геновева Алексиева –представител на парламентарната комисия по здравеопазване и Мариета Гигова – началник на кабинета на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

Целта на тази работна среща е да подпомогне лицата, които вземат управленски решения, при създаването на тази национална програма, каза след приключване на форума доц. Катя Тодорова. Тя съобщи резултатите от проведените в рамките на три дни безплатни изследвания за гликиран хемоглобин и ниво на кръвната захар.

При 46 от изследваните е установен  захарен диабет. Като при 14% става въпрос за новооткрит диабет, а други 14% са с предиабетни състояния. „Това означава, че 28% от изследваните в рамките само на тези три дни имат различно по тежест усложнение във въглехидратния метаболизъм и висок риск за диабет”, обобщи доц. Тодорова.  Всички тези пациенти са поканени да постъпят в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ – Плевен за по-нататъшно клинично  изследване и определяне на бъдещо  поведение, за да се  отложи изявата на диабета.

При 35 от изследваните, които са с установен захарен диабет,  е измерен гликирания хемоглобин, като при 11% от тях е установено, че имат лош контрол върху заболяването. Това отразява една тревожна статистика за състоянието на пациентите от Плевенска област, обърна внимание доц. Тодорова, което още веднъж потвърждава необходимостта от скрининг и своевременно обхващане на пациентите с диабет.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...