Акценти
Начало / Култура / Наградиха малки и големи творци, вдъхновени от героите на Астрид Линдгрен

Наградиха малки и големи творци, вдъхновени от героите на Астрид Линдгрен

Повече от 250 рисунки и над 150 текста, 50 от които на английски език, се състезаваха в организирания от Регионална библиотека “Христо Смирненски” Плевен детски творчески конкурс под мотото “Мечти, усмивки и вълшебства”. Инициативата беше посветена на 105 години от рождението на шведската писателка Астрид Линдгрен.

Сложната задача да определят най-добрите автори, на възраст от 7 до 14 години, се падна на жури в състав поетесата Валентина Атанасова, Илонка Мирчева – преподавател по български език и литература, Велизара Кръстева и Райна Христова – преподаватели по английски език, а рисунките журираха художникът Александрина Събева и Стефка Костова – преподавател по изобразително изкуство.

На специално тържество в препълнената с усмихнати деца Арт зала на библиотеката снощи бяха раздадени и наградите – 11 в категория за рисунка, 7 в категория творчески текст на български език и 10 за най-добрите текстове, но на английски език. Пипи Дългото чорапче оживя в драматизация на част от едноименната книга, представена от четвъртокласници от НУ “Христо Ботев” в Плевен. С авторски текст на песен на английски език, написан специално за тържеството, се представиха и ученици от клуб “Приятели на английския”.

Астрид Линдгрен е родена в град Вимербю, Швеция на 14 ноември 1907 год. Много от книгите й са свързани с детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю или със семейството й. Творбите й са преведени на близо 70 езика (от арабски до зулу) и са издадени в повече от 100 страни. Първата история за най-популярната й героиня, Пипи Дългото чорапче, е публикувана в Швеция през 1945 год., а първата книга за Пипи в България е от 1968 год.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...