Акценти
Начало / Образование / Тест по биология за кандидат-медиците въвеждат догодина в Медицинския университет в Плевен

Тест по биология за кандидат-медиците въвеждат догодина в Медицинския университет в Плевен

Медицински университет Плевен

От следващата учебна година ръководството на Медицинския университет в Плевен възнамерява да въведе тестова система за кандидатстудентския изпит по биология за специалност „Медицина”, научихме от доц. Милена Атанасова, председател на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология в висшето училище..”Догодина изпитът по биология ще включва тест върху материала, изучаван в 8 клас и два въпроса за свободно развиване върху материала от 9 и 10 клас. Като тенденцията е постепенно да се премине изцяло върху тестовата система за кандидатстване”, уточни доц. Атанасова.

В момента се подготвя сборник с тестове, който до края на тази година трябва да е готов, за да може кандидат-студентите да имат представа за вида и формата на теста и за начина на оценяване.

Доц. Милена Атанасова беше категорична, че тестовото изпитване няма да е предпоставка за понижаване нивото на кандидатите. „Тестът ще бъде с няколко  нива на трудност, като ще съдържа разнобразни по тип въпроси. За много от тях ще се изисква логическо мислене и ще бъде сведено до минимум възпроизвеждането на наизустени знания”, обясни тя.

От ръководството на университета са категорични още, че с тестовото изпитване ще сведат до минимум елемента на субективизъм при оценката на кандидатстудентските изпитни работи. А от друга страна ще се даде по-голямо предимство на онези кандидати, за които логиката и мисленето са на преден план, тъй като досегашният модел на изпитите дава предимство на онези, които помнят по-добре

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...

Един коментар

  1. Това 100 % сигурно ли е ?