Акценти
Начало / Общество / Теми от предстоящата сесия – приходи от приватизация, издръжката на „Спартак” и с какви пари плати Общината новогодишното си тържество

Теми от предстоящата сесия – приходи от приватизация, издръжката на „Спартак” и с какви пари плати Общината новогодишното си тържество

На първо за новата година заседание ще се събере в четвъртък Общинският съвет на Плевен. В дневния ред са включени общо 35 точки, но, както става ясно през последните дни, най-вероятно ще гонят 40. Ако, разбира се някоя от точките, предварително включена в дневния ред, не отпадне.

На това заседание кметът ще внесе отчет за изпълнението на годишната приватизация за 2012 г. и ще предложи за гласуване годишния план за приватизация за тази година. Заложените за 2012 г. приходи от приватизация в общинския бюджет са били 4 млн. 508 хил. лв., постъпили са 122 360 лв. от два продадени обекта, изпълнението на годишния план е 2.7%.

За 2013 г. в плана за приватизация са включени няколко общински дружества, които са с открита процедура за приватизация още от 2002 и 2009 година, плюс дълъг списък на обекти за приватизация. Очакваните приходи са в размер на 1 млн. лева.

Съветниците ще трябва да гласуват и размера на бюджетната издръжка на новосъздадения „Арт център” , както и състава на комисията, която ще разпределя читалищната субсидия за тази година.

На гласуване ще бъде подложено и предложението на кмета на Община Плевен за изменение в действащия Подробен устройствен план на Плевен във връзка с изграждането на многофункционална спортна зала  на мястото на колопистата.

Пак със спорта ще бъде свързана и една от допълнителните точки в дневния ред, която се очаква да внесе кметът проф. Димитър Стойков. Става въпрос за предложението Общината да поеме издръжката на ПФК „Спартак” до края на този сезон, като за това са необходими 300 000 лв. Както кметът вече заяви, средствата ще бъдат пренасочени от предвидените за ремонт на общинската вила в Кайлъка.

Под точка 13 в дневния ред е предложението за промяна на предназначението на общински земеделски земи във връзка с изграждането на газопровод „Набуко” на територията на нашата община. Съветниците ще трябва да дадат предварителното си съгласие това да се случи, с което ще упълномощят кмета на Плевен да извърши необходимите правни и фактически действия, произтичащи от това тяхно решение.

Голяма част от точките в дневния ред са свързани с продажба и отдаване под наем на имоти – публична или частна общинска собственост, в села от общината.

Като предпоследна точка е отчетът за дейността на Общинския съвет за второто полугодие на 2012 г., който ще направи председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов.

След което в дневния ред са включени питания от граждани по въпроси, представляващ обществен интерес. Питане ще внесе общинският съветник от БНД – Обединена десница – Георг Спартански. Въпросът му към кмета проф. Стойков е изразходвани ли са парични средства от бюджета на Община Плевен за заплащане на празничното новогодишно тържество на общинските служители. Ако това е така, Георг Спартански пита с чие разрешение и на какво правно основание е направено това и какъв е размерът на похарчената зе целта сума. И друго питане внася съветникът и то отново е свързано с посрещането на Нова година. Този път съветникът се интересува защо Плевен остана без общоградско тържество в новогодишната нощ и има ли направен анализ, който да  показва липсата на традиции за посрещане на Нова година на площада в Плевен.

Заседанието на Общинския съвет започва в 9 часа на 31 януари и се излъчва директно по радиовъзела или така наречената радиоточка.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Заседанието ще бъде предавано по радиоточката…

    Боже,в кой век живеем?
    Няма ли местна кабелна телевизия,ефирно общинско радио, интернет сайт и т.н.
    Докога ще се крием?