Акценти
Начало / Икономика / Таксата за найлоновите торбички става 35 стотинки

Таксата за найлоновите торбички става 35 стотинки

От 1 октомври 2012 г. влиза в сила заплащането на продуктова такса за всички полимерни торбички, регламентирано споследното изменение на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употреба на които се образуват масово разпространени отпадъци. Тарифата от 1 октомври 2012 г. е 0.35 лв. за брой, а от октомври следващата година – 0.45 лв. за брой, през 2014 г. продуктовата такса за торбичките ще се увеличи с още 0.10 лв. и ще е 0.55 лв., информират от РИОСВ – Плевен.

Лицата, които пускат на пазара на територията на Република България полимерни торбички, като част от своята търговска дейност,  заплащат продуктова такса за полимерни торбички по реда и в размера, определени в Наредбата. Таксата се заплаща еднократно за всички видове торбички, произведени от полимери. Не се заплаща такса за полимерни торбички без дръжки (пликове), които служат за първична опаковка и се предлагат на клиента в мястото на продажба със стоката.  Както и за останалите видове масово разпространени отпадъци, таксата за полимерни торбички се заплаща към ПУДООС до 15-то число на текущия месец за броя полимерни торбички, пуснати на пазара през предходния месец, уточняват от екоинспекцията.

Целта е да се намали потреблението на този вид торбички и да се стимулира използването на биоразградими или торби за многократна употреба

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Защо направо не ги спрат тези полиетиленови торбички и да ги заменят с хартиени, а не да качват цените и да си мислят, че ще намалеее потреблението.