Начало / Общество / Плевен се включва в Европейската нощ на учените

Плевен се включва в Европейската нощ на учените

Тази вечер Плевен ще е един от над 10-те града в страната, в които ще се проведе Европейската нощ на учените. Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2018-та България се включва в тази инициатива за 12-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“, единият от които е REFRESH.

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

По повод Европейската нощ на учените в Медицинския университет е подредена изложба за българския принос в европейското културно-историческо наследство.

От 16 часа  в Панорамата ще бъде прожектиран  филма „Плевен – краят на войната и началото на Европа“. Лентата е посветена на легендарната обсада на град Плевен по време на последната Руско-турска война (1877-1878 г.) и е създадена по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен. Филмът  е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”.

В Регионалния исторически музей  от 18 до 21 часа ентусиастите от Български географски портал „Географ БГ“ канят децата на демонстрации и игри с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели.

На  Щанд „Полярни приключения” ви очакват много полярни приключения – уникалните записани звуци на Антарктида, вкаменелости на растения, намерени на о. Ливингстън, холограмна Aurora Australis (Южно сияние), сглобяването на пъзел на Антарктида и забавни тестове и игри. Ще можете да опитате и лиофилизирана храна – храната за антарктици и космонавти.

През очите на младите геолози от СУ „Св. Климент Охридски“ Стефан Велев и Дочо Дочев, участници в две български полярни експедиции, ще можете да погледнете Антарктида и нейните минерали, уникалната й флора и фауна. Ще разберете как българите пътуват, живеят и правят наука на най-студеното място на Земята.

Д-р Атанас Китев от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН ще отговори на такива интересни въпроси, като какво може да се види в България от Космоса; как „четем“ сателитни снимки; как изглеждат находищата на полезни изкопаеми, горските пожари, сушата, наводненията; какъв екологичен отпечатък оставят хората; как разбираме коя гора е здрава и коя болна.

Ще бъде показан и любопитен 3D проект на Врачанския балкан. А как се прави триизмерен модел на планина и какви са ползите от него за науката и обществото ще представи д-р Дейвис Динков от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Вечерта ще завърши с REFRESH кафене: „Мисията на Уикипедия в опазването на културното наследство” – дискусия със Спасимир Пилев, Уикипедия на български език.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...