Начало / Здравеопазване / Известен плевенски специалист ще консултира безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност

Известен плевенски специалист ще консултира безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност

Безплатни консултации за пациенти със сърдечна недостатъчност ще се проведат в Плевен през октомври. Кампанията  стартира в Световния ден на сърцето – 29 септември. Тя се организира от Института за здравно образование, с подкрепата на проф. д-р Снежана Тишева, ръководител на Катедра „Кардиология, пулмология и ендокринология“ в МУ – Плевен.

В Плевен се създава и Център по сърдечна недостатъчност, който се намира в МЦ „Кордис“ и ще работи под ръководството на проф. Тишева. Целта му е да информира пациентите за новите възможности в лечението на това заболяване, да обучава тях и техните близки как да живеят със сърдечната недостатъчност, как да следят състоянието си и на какво да обръщат внимание, за да не се стигне до влошаване и влизане в болница.

„Обучението на пациентите и самонаблюдението е също толкова важно, колкото и лечението. Важно е хората навреме да се обръщат към нас, за да можем да им помогнем“, посочи проф. Снежана Тишева. Тя добави, че съвременната медицина вече предлага нови възможности за лечение, които чувствително подобряват качеството на живот на пациентите. Те са достъпни в България и се покриват от Здравната каса. „Наблюдаваме отлични резултати при тези пациенти, те се чувстват добре и го споделят, което не може да не ни радва“, сподели проф. Тишева.

Безплатните консултации ще се провеждат със задължително предварително записване на единния номер на кампанията – тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч. Те са предназначени за пациенти с вече поставена диагноза, с влошени оплаквания от задух, умора, сърцебиене, отоци по краката, както и към тези, които често влизат в болница по повод на заболяването.

По данни на НЗОК, в Плевенска област живеят 10 683 души с диагноза „сърдечна недостатъчност“. 9497 от тях са над 65-годишна възраст, като жените са повече от мъжете – 5904.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...