Акценти
Начало / Здравеопазване / С 20% увеличават средствата на джипита, които работят в неблагоприятна среда

С 20% увеличават средствата на джипита, които работят в неблагоприятна среда

От тази година Здравната каса ще увеличи с 20% средствата, които изплаща на общопрактикуващите лекари, работещи при неблагоприятни условия, като отдалеченост на практиката, непривлекателност заради спецификата на населението.

Друга новост от тази година за общопрактикуващите лекари е, че се увеличава с 2.5% сумата, която касата изплаща за всеки записан в пациентската им листа. В някои от дейностите в извънболничната помощ тази година ще има ръст в заплащането между 12 и 40 процента, като най-голямо е увеличението по програмата „Майчино здравеопазване” – 40 %. Включва се за плащане от касата и нова дейност – поставяне на ваксина против рак на маточната шийка. Досега касата поемаше само стойността на ваксината, но не  и поставянето й, уточни директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев.

По отношение на пациентите новото от тази година е, че се въвежда задължително ехографско изследване на отделителната система  на бебета на 6-месечна възраст. А децата от 2 до 7 години ще имат право на безплатно снемане на зъбен статус веднъж годишно.

В специализираната извънболнична помощ единствената промяна от тази година е, че ще бъде финансирана дейността по диспансеризацията на лицата с кожно-венерически и психически заболявания. Единствените за областта такива диспансери се намират в Плевен. Досега дейността на тези диспансери се финансираше от Министерството на здравеопазването.

В болничната помощ се въвеждат две нови клинични пътеки, една от които е за пациенти в будна кома. Когато получим алгоритъма за тази клинична пътека, ще предложим на Университетската клиника да кандидатства за работа по нея, обясни Митев. Другата нова клинична пътека  се отнася до роботизираната гинекологична хирургия.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...