Акценти
Начало / Крими / Задържаха двама младежи за множество взломни кражби

Задържаха двама младежи за множество взломни кражби

Двама криминално проявени младежи – на 16 и на 18 години, са задържани като автори на множество взломни кражби в Червен бряг, съобщават от полицията. В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за шест престъпления, регистрирани през 2012-та и 2013 година. Криминално проявените младежи са извършвали деянията в различни форми на съучастие и подпомагани от други свои връстници. Те са влизали в частни домове, служебни помещения и офиси.

Разплитането е започнало след постъпил на 29 декември 2012 год. сигнал от служител в църква в Червен бряг за откраднати църковни пари. Незабавно на адреса са изпратени полицаи, които при огледа установили, че е разбита входната врата. Взломени са халки от метална решетка и след проникване в помещение от дървен шкаф са откраднати 100 лева в банкноти. След прецизна оперативна работа извършителите на престъплението са заловени – 16-годишният има регистрация за кражба, а 18-годишният – за изнудване. Те не са осъждани, а допълнително е разкрито, че в съучастие и сговор младежите са извършили и други кражби.

На 17 септември 2012 год. след взломяване на входна врата те влезли в частен дом и откраднали пари и вещи на стойност 1 500 лева. В списъка на задигнатото са и 4 златни и 7 сребърни накита.
Младежите, подпомогнати от още един от Червен бряг, са извършили кражба и от културния клуб на пенсионера в града. За времето от 10 часа на 19 август до 9:15 часа на 20 август те са проникнали през незатворен прозорец и са откраднали телевизор и две DVD. Съучастникът им е 18–годишен, без криминално досие.
През месец януари 2013 год. полицията в Червен бряг е започнала работа и по кражба от спортна зала в града, в която е проникнато през незатворен прозорец. Крадците демонтирали прозорец на входната врата, претърсили едно от помещенията и намерили ключ за метален шкаф. От там откраднали 1 000 евро и 593 лева. В това престъпление помагач е друг непълнолетен от Червен бряг – 16-годишен, без криминално минало.
Отделно от тези престъпления, по-малкият от крадците през август 2012 год. задигнал около 2 000 лева и златни бижута от апартамент. От друг дом откраднал лаптоп.

От задържаните като веществени доказателства са иззети ключове за секретни патрони, с които са извършени кражбите. Намерена и иззета е и щангата, с която са взломявани входните врати. Част от откраднатите предмети са открити и се съхраняват в полицията. Продължава работата по установяване на другите предмети, обект на престъпленията. Уведомена е прокуратурата.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...