Акценти
Начало / Спорт / С 11 медала се завърнаха плевенските каратисти от световното в Нови Сад

С 11 медала се завърнаха плевенските каратисти от световното в Нови Сад

карате клуб "Спартак Плевен"

Състезателите на плевенския карате клуб „Спартак-Плевен” спечелиха 11 медала – 3 златни, 2 сребърни и 6 бронзови, от Световното първенство по шотокан карате-до на Световната карате организация SKDUN, което се проведе от 11 до 13 октомври в Нови Сад.

В  първенството взеха участие 1 840 състезатели на възраст от 8 години  до ветерани. Българският отбор се представи с 96 състезатели от всички свои центрове в страната, развиващи шотокан карате-до. Между тях са и 14 състезатели от плевенския карате клуб „Спартак-Плевен”.

 „Спартак-Плевен” премери сили във възрастовите групи от деца до младежи и девойки в 4 от петте дисциплини и в трите нива на техническо развитие.

Световни титли в своите категории завоюваха Никола Йотов и Гергана Атанасова при 8-9 г. момчета и момичета в дисциплината кихон кумите.

Бронзовия медал спечели Никола Чонов отново в същата възрастова група и дисциплина.

В групата при средно техническо ниво – зелени и сини пояси, истински фурор предизвикват уменията на Кристиян Петракиев, ученик в Спортонот училище профил „карате” и състезател на плевенския клуб. „Кристиян тренира само от една учебна година, но показа изключително техническо ниво и това му донесе бронзов медал в кумите, което му даде право да участва и на ниво „майстори” в отборните дисциплини и допринесе значително за победите на отборите си”, подчерта Милена Кирниколова, старши треньор на карате клуб „Спартак-Плевен”.

В отборните си участия Кристиян печели златен и бронзов медал, което отвежда отборите му на първото място при 14-15 г. микс юноши и девойки и на второто място при 14-15 г. юноши кат. до 55 кг.

Отличното представяне на младия плевенски състезател му отваря вратите за  Европейското първенство през пролетта на 2014 г., където ще се състезава в третото майсторско ниво – кафяви и черни пояси..

Другата състезателка на плевенския клуб при 12-13-годишните – Петя Николова, спечели бронзов медал.

В надпреварата в майсторското ниво Росица Николова спечели единствения медал за клуба – бронзов, в дисциплината ката. Голям успех реализираха Бетина Кисьова и Петър Петров. Бети се класира трета, а Петър е вицесветовен шампион. Благодарение на отличното си представяне те добиха статут на нацинални състезатели за 2014 г. и на тях ще се разчита отново да представят България на високо ниво в своите категории.

Бронзов медал при 12-13 г. юноши в майсторско ниво спечели Ивайло Боев.

Плевенските състезатели донесоха златен и сребърен медал за България от отборните срещи в кумите.

Благодарение на отличите си срещи в кръга на шегата Марк Томов доби прозвището „ спасителя” , а Криситян „ машина за победи.

Президента на Световната карате организация SKDUN, сенсей Аурел Патру изказа лична благодарност на българския президент на Федерацията ни – сенсей Александър Слевков, за отличното ниво на състезателите от българския национален отбор.

национален отбор карате

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...