Акценти
Начало / Култура / Произведения на гениалния Моцарт ще звучат в зала „Катя Попова“

Произведения на гениалния Моцарт ще звучат в зала „Катя Попова“

filharmoniq
Само произведения на гениалния Моцарт ще звучат в зала „Катя Попова“ тази вечер, 17 октомври, от 19 часа. Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“, солисти и маестро Цанко Делибозов са участниците в 100-процентовата Моцартова вечер, която не бива да бъде пропускана. Виртуозният пианист Йовчо Крушев, известен още и като композитор и педагог, заслужава специално внимание.
Той завършва Българската държавна консерватирия (днешната ДМА “П. Владигеров”) с пиано при проф. Джулия и Константин Ганеви (1979) и композиция при проф. А. Райчев (1984). От 1987 преподава пиано и четене на партитури в ДМА, а от 1998 – и композиция. Професор е от 2000-та година. Концертира от 16-годишна възраст в Европа, Азия, Африка. Лауреат е на международните конкурси за пианисти “Виоти”, Верчели (Италия), “П. И. Чайковски”, Москва (Русия). Гостува на всички авторитетни сцени в България, както и на всички български симфонични оркестри и провеждани в страната ни международни музикални фестивали.
В богатия му репертоар присъстват и много рядко изпълнявани и премиерни произведения, включително на български композитори. Има много записи в БНР. За постижения в изпълнителското изкуство е удостоен с “Кристална лира” (1999), със “Золотая муза” за принос в популяризирането на руската музика в България (2001). В колекцията му от отличия е Специалната награда на Салона на изкуствата в НДК за интегралното изпълнение на камерните творби на С. Рахманинов. Сред възпитаниците му има пианисти с изявена изпълнителска кариера. От 90-те години търсенията му в педагогическата дейност са насочени и към съчетаването на западноевропейската академична традиция със знанията и емпиричния опит на Изтока. Осъществява и серия концерти “Музика и Ушу”.
В концертната програма тази вечер са включени инструменталните произведения увертюра от „Театралният директор” и Концерт за пиано и оркестър №12. Ще прозвучи и Коронационната меса на Моцарт в изпълнение на хор „Гена Димитрова“ и солистите Виолета Велчева – сопран, Зорница Димитрова – мецосопран, Яни Николов – тенор и Валери Цолов – бас.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...