Начало / Култура / С „Майстори” плевенската Драма кандидатства за „Аскеер”

С „Майстори” плевенската Драма кандидатства за „Аскеер”

Експерименталният спектакълът на Димо Дешев по пиесата на Рачо Стоянов „Майстори” утре вечер ще бъде представен  пред комисията на фондация „Аскеер”,  каза за infoРleven Ивет Костова, драматург на Драматичен театър „Иван Радоев” – Плевен. С този спектакъл плевенският театър кандидатства за тазгодишните номинации за голямата театрална награда. „Майстори” ще бъде играна от 19 часа на сцената на театър „София”, където ще бъде гледана и оценявана от 30-те членове на комисията.


Премиерата на силно драматичната, с ярки образи пиеса „Майстори” на плевенска сцена беше в края на октомври миналата година и беше посрещната с голямо одобрение от публиката. Актьорите Адриан Филипов, Александър Димитров, Сергей Константинов, Елица Анева пресъздават  на сцената ожесточената борба за оцеляване между творците, борбата на компромиса със своя индивидуален критерий и светът на вдъхновението, на свободата да рушиш и да създаваш.

От една страна зрителят проследява един класически любовен триъгълник с главни действащи лица двамата майстори – по-старият и подчинен на традициите на еснафа Никола и младият и необуздан в творческата си природа Живко, а между тях любимата жена – Милкана. От друга страна е проблемът за сблъсъка на два подхода към изкуството, на творчески принципи и два типа творци. Единият е традиционалист, другият е бунтар и новатор. И двамата изправени пред вечния двубой – този за себедоказването за спечелване на красивата жена.

В останалите роли са актьорите Георги Ангелов, Мариета Калъпова, Генадий Николов. Надя Новоселска изпълнява въведения от Димо Дешев образ на Жената, която разказва. Задачата на този нов персонаж, според режисьора,  е подобна на ролята на древногръцкия хор в пиесите, който коментира и дори се противопоставя на случващото се.

Сценографията на спектакъла  е на Зоя Минева, а аудио и видеодизайна на Асен Антонов, консултант при подбора на музиката – Анелия Дечева.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...