Акценти
Начало / Култура / Изложба с непоказвани досега литографии ще открият утре в Панорамата

Изложба с непоказвани досега литографии ще открият утре в Панорамата

Непоказвана сбирка от литографии, посветени на руско-турската война 1877/78 г. ще бъдат представени за първи път пред публика в Панорамата. Изложбата ще бъде открита на 27 февруари от 11 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877”, като събитието е част от поредицата прояви, организирани от дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен по повод Националния празник на България – 3 март и 135-та годишнина от Освобождението.

Ценна колекция съдържа 18 литографии и е дарена през 1969 г. от известния  руски учен академик Валерий Фьодорович Бабков. Събирана е  от неговия баща като дарителят смята, че Плевен е най-подходящо място за нея, защото историята на града е неотделима от показаните върху старите  литографии  събития, научихме от директора на Военноисторическите музеи доц. Милко Аспарухов.

Сбирката съдържа литографии с жанрови сцени и политически карикатури. Върху тях в образи се проследява цялата история на Освободителната война, обхванат е периодът  от 18 май 1877 г. до 1 февруари 1878 г.  На литографиите може да се види Александър ІІ на бойното поле отвъд Дунава; влизането на руските войски в Ловеч; победи на кавказкия фронт; падането на Плевен и пленяването на Осман паша;  превземането на Етрополе; пълното поражение на армията на Сюлейман паша.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...